28 Eylül 2012 Cuma

HASTANIN İNLEMESİ TESBİHTİR..”





Hadîs-i Şerîf:

رَوَى التّرْمِذِيّ فِي جَامِعِهِ وَابْنُ مَاجَهْ عَنْ عُقْبَةَ بْنِ عَامِرٍ الْجُهَنِيّ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ:
 «لَا تُكْرِهُوا مَرْضَاكُمْ عَلَى الطّعَامِ وَالشّرَابِ فَإِنّ اللّهَ عَزّ وَجَلّ يُطْعِمُهُمْ وَيَسْقِيهِمْ».

“Hastalarınızı yemeğe zorlamayınız. Zira Allâhü Teâlâ onları yedirir ve içirir.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)

 

“HASTANIN İNLEMESİ TESBİHTİR..”

Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyruldu: “Hastanın inlemesi tesbih, (çektiği ıstıraptan dolayı) bağırması tehlil, aldığı her nefes sadaka ve yatağında uyuması bir ibadettir. Yatağında bir o yana bir bu yana dönüp durması Allah yolunda düşmanla çarpışmak gibidir.”
Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Hasta, iyileştiğinde, gökten yeni düşen kar tanesi gibi bembeyaz ve pırıl pırıldır.”
Bir haberde şöyle geçmektedir: “Allâhü Teâlâ hastaya çeşitli melekler gönderir. Bir melek yemeğin lezzetini, bir diğeri içeceklerin lezzetini, öbürü de ondan uykunun lezzetini alır. Allâhü Teâlâ hastayı sağlığına kavuşturduğunda hastanın günahlarını alan melek hariç diğer bütün melekler aldıklarını geri verirler.
Günahı alan melek “Bu günahları ona geri vereyim mi, yâ Rabbi?” der. Allâhü Teâlâ “Hayır, o günahları denize at” buyurur.
 Hicrî:7 Zilkâde 1433   •Fazilet Takvimi

Hz. Ali Radiyallahu Anh'tan rivayetle Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki: Hastanın inlemesi yazılır. Eğer sabırlı olarak yapılıyorsa, inlemesi sevab yazılır. Eğer inlemesi sabırsızlıktan ileri geliyor ise 'helu' (sabırsız-tamahkar) olarak yazılır ve ona ecir de yoktur.
(Ebu Nuaym)

Peygamber Efendimiz , hasta olup hastalığına sabredenlerle ilgili olarak buyurdu ki: -Bir kul hastalandığı zaman Allahu Teala ona iki melek gönderir ve meleklere de der ki; -Gidin bakın ! Benim o hasta kulum,kendisini ziyarete gelenlere ne söylüyor. Melekler hastanın yanına varırlar.Hastanın ziyaretcilerine söyledikleri sözleri dinlerler . Hasta halinden şikayet etmiyor ve Allahu Tealaya hamd ediyorsa, durumu Allahu Tealaya arz ederler.Allahu Teala her şeyi bildiği halde ,meleklerin görmesi , durumu anlaması için böyle emir verir.Melekler hastanın şikayet etmediğini , hamd ettiğini bildirince Allahu Teala kendilerine buyurur ki:
-
Gidin o hasta kuluma söyleyin! Eğer bu hastalık sebebiyle ona ölümü gönderirsem,kendisini cennetime koyarım.Eğer şifa verirsem,iyileştirirsem,hastal ık sebebiyle eriyen etinin yerine daha hayırlı bir et;akan kanının yerine de daha hayırlı bir kan veririm. Ayrıca da günahlarını bağışlarım.  
YAPRAKLARIN DÖKÜLMESİ GİBİ”
İbni Mesud hazretleri anlatır:Bir defasında Resulullahın ziyaretine gittiğimde onun çok hasta olduğunu gördüm.Kendisine: - Ya Resulallah ! Siz çok hastasınız ,dedim. Resulullah: -Evet gerçekten bir hayli rahatsızım.Hemde iki kişinin rahatsızlığı derecesinde rahatsızım,buyurdu. Daha sonra Peygamber Efendimiz buyurdu ki: - Allaha yemin ile söylerim ki,yeryüzünde bir hastalığa ve herhangi bir musibete düçar olan bir müslümanın günahlarını Allahu Teala muhakkak bağışlar.Öyle ki ,tıpkı ağacın yapraklarını rüzgarın dökmesi gibi onun da günahları dökülür. 
Ashabı Kiramdan birisi ,bir hasta ziyareti esnasında şunları söyledi: Hasta,hastalık esnasında dört nimete kavuşur:
1_Günahlarını yazmakta olan kalem durur.Artık yazmaz olur.
2_Sanki güzel ameller işliyormuşcasına ,amel defterine güzel amel sevapları yazılır.
3_Daha önce yazılmış olan günahları bir bir silinir.
4_Hastalığından dolayı ölürse ,günahları silinmiş olarak vefat eder.Yaşarsa ,günahları bağışlanmış olarak yaşar.
TERTEMİZ OLARAK GELSİN !     
Muaz bin Cebel hazretleri buyurdu ki: Cenabı Hak ,bir kulunu bir hastalığa düçar kıldığı zaman günahlarını yazmakla vazifeli sol taraftaki meleğe şöyle der: -Kalemi bırak , yazma! Sağ taraftaki ,iyi amelleri yazan meleğe ise şöyle der: -Bu kuluma sıhhatli iken işlediklerinin en güzelini yaz! Zira o benim teminatım altındadır. Hadis - i Şerifte buyuruldu ki:
-Hastanın inlemesi , bir tesbihtir.Bağırması tehlildir.Nefes alışı sadakadır.Uykusu ibadettir.Yatağında bir taraftan diğer tarafadönmesi yolunda cihaddır.
Hadis - i Kudside buyuruldu ki: - İzzetim ve Celalim hakkı için söylüyorum ki, kendisine merhamet etmeyi dilediğim bir kulu günahlarından temizlenmedikçe, dünyadan çıkarmam.Bunu ya bedenine bir hastalık vererek veya geçim darlığına düşürmek sureti ile yaparım.Yinede kendisinde günah kalmış ise ,ölümünü zorlu yaparım.Ta ki bana anasından doğduğu günkü gibi tertemiz olarak gelsin.

"SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder