14 Ekim 2012 Pazar

CENAZELERDEKİ HALİMİZ






Hadîs-i Şerîf:  “Muhakkak kabirleri ziyaret, ahireti hatırlatır.” (Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 2 Rebîulevvel 1433   •Fazilet Takvimi



CENAZELERDEKİ HALİMİZ
Cenazeler, basiret sâhibleri için bir ibrettir. Cenazelerde, gaflet içinde olanlara tenbih ve ikaz vardır. Ne yazık ki o gafillerin cenazeleri görmesi kalblerini katılaştırır. Zira onlar, her zaman başkalarının cenazelerine bakacaklarını zannederler, fakat kendilerinin tabutlara konulup taşınacaklarını asla düşünmezler. Bunu düşünseler de, yakın zamanda böyle bir şey olacağını hiç sanmazlar.
Tabutta gidenlerin de böyle hesap içinde olduklarını, fakat hesaplarının tutmadığını, zamanlarının yok olup tükendiğini hiç akıllarına getirmezler.
Bir cenazenin geçtiğini gören kimsenin, tabut içerisinde taşınanın kendisi olduğunu düşünmesi lazımdır. Çünkü muhakkak -belki yarın, belki yarından da yakın- kendisi de bir gün orada taşınacaktır.
Ebû Hüreyre (r.a.) bir cenazenin geçtiğini gördüğü zaman, “Git, ben de ardından geliyorum.” derdi.
Üseyd b. Hudayr (r.a.) da “Ben hazır bulunduğum her cenazede, bu adam nereye gitti ve ne muamele görecek, düşüncesinden başka hiçbir şey ile meşgul olmazdım.” dedi.
İşte eskilerin ölümden korkuları böyle idi. Ne yazık ki, şimdi cenazeye gelenler gülüp boş sözler etmektedirler. Ölen kimsenin mirası ve varislerine bıraktığı şeyleri konuşurlar. Akranı ve akrabaları, kalan malı nasıl yeriz diye hile düşünürler. Hiçbiri kendi cenazesini ve tabut içinde taşınırkenki halini düşünmez.
Bütün bu gafletin sebebi çok isyan ve günahlardan kaynaklanan kalb katılığıdır. Nihayet Allahı unuttuk, âhiret gününü unuttuk ve önümüzdeki büyük korkuyu unuttuk da, malaya’ni ile boş şeylerle, gaflet içinde vakit geçiriyoruz.
Allâhü Teâlâ’dan bu gafletten uyanıp kurtulmayı niyaz ederiz.
Allâh’ım! Bizi ölüm uyandırmadan önce sen uyandır.
MISRA:
Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş. (Bâkî)
 Hicrî: 2 Rebîulevvel 1433   •Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder