17 Kasım 2012 Cumartesi

EZÂN! Ezân ile kâmet arasında yapılan duâ reddolunmaz.




Hadîs-i Şerîf: “Ezân ile kâmet arasında yapılan duâ reddolunmaz.” (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 3 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim



EZÂN

Ezân, îmân esaslarını bildiren kelimelerdir.

Allâhü Ekber: Allah en büyük: İlk kelimesi Cenâb-ı Hakk’ın zâtının ismidir. Yani Allâhü Teâlâ’ya ancak ona lâyık olan kemâl sıfatları isbât ve bütün noksanlıklardan onu tenzîhdir.

Eşhedü enlâ ilâhe illallâh: Ben şahitlik ederim ki, Allâh’tan başka ilah yoktur: Allâh’ın ortağı ve zıddı olmadığını ispat ve vahdâniyyetini, birliğini ilan olup îmân ve tevhîdin esası ve bütün dînî vazîfelerin başı, İslâmın şartlarından birincisidir.

Eşhedü enne Muhammeden Resûlullâh: Ben şahitlik ederim ki, Muhammed (s.a.v.) Allâh’ın resûlüdür: Muhammed aleyhissalâtü vesselâmın peygamberliğinin isbâtı olup dînde Allâh’ı tevhîdden; bir olduğuna inandıktan sonra en büyük esâstır.

Hayye alessalâh: Namaza koşunuz: İslâm’ın en büyük esâsı olan Allâh’a ve resûlüne îmândan sonra Allâh’ın emrettiği ibâdete; namaza davettir. Namazın farz olduğu Resûlullâh Efendimiz vâsıtasıyla bilindiğinden onun peygamberliğini isbâttan sonra hemen namaz gelmiştir. Namaz, Allâh’u Teâlâ’nın birliğine ve
Resûlullâh’ın peygamberliğine şehâdetten sonra dînin en büyük rüknü, esasıdır.

Hayye alelfelâh: Felâha koşunuz: Sonra Müslümanlara âhiret yolculuğunun uzun ve zor olup, yolda amel azığının bulunması gerektiğini îkâz ve felâha, kurtuluşa ve ebedî nimetlere dâvettir. Burada âhiret hallerine, öldükten sonra dirilmeye ve amellerin mükâfât ve cezâsının verilmesine işâret vardır.

Allâhü Ekber: Allah en büyüktür: Namazın kılınmasına başlanacağını ilan etmektir. Namaz kılanın ne büyük bir işe teşebbüs ettiğini ve ibâdet ettiği Rabbinin üzerinde ne büyük hakkı olduğunu ona hatırlatmaya ve ibâdetteki sevâbın büyüklüğüne işârettir.

Lâ ilâhe illallâh: Allâh’tan başka ilah yoktur: Dînin îtikad ve amele âid bütün vazifeleri yapmış olsa bile tevhîd akîdesi olmadan Allâhü Teâlâ’nın birliğine inanmadan makbûl olmayacağını ilandır.
Hicrî: 3 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder