8 Nisan 2013 Pazartesi

Bahar Alerjisi



Bahar Alerjisi


 

Bahar alerjisi, özellikle bahar aylarında çimen, ağaç, tahıl, ot, çiçek ve bazı mantarların polenleri tarafından oluşturulan alerji şeklidir. Bu alerjenlere, alerjisi olanlar veya şikâyetleı olanlar, mümkünse böyle yerlerden uzaklaşmalı, eğer bu mümkün olmuyorsa anti-histaminik ilaç alabilirler. Ancak ilaçlar alerjik hastalıkları tamamen yok edemezler, sadece belirtilere baskı yapabilirler. Bahar alerjisinde doktor kontrolünde aşı tedavisi (Immunoterapi) daha etkili bir seçenek olabilir.
Bahar alerjisine yakalananlarda en sık görülen belirti hapşırmadır. Sonrasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, gözlerde sulanma ile beraber kaşıntı ve yaşarma, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, damak kaşıntısı bazen de ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar gibi belirtirler sıralanabilir. Soğuk algınlığından farkı 3-5 günde geçmeyip uzun süre devam etmesidir.
Genelde bahar aylarında yaygınlaşan bu hastalık önce burunda başlar. Havayolunun ilk ve en önemli organlarından biri olan burnun, hava ile ilk karşılaşması sebebiyle gösterdiği belirtiler “alerjik rinit” olarak isimlendirilir. Bahar alerjisi aynı zamanda, saman alerjisi ve alerjik rinit ile aynı anlamda kullanılır. Bu hastalığın alerjik olmayan şekli olduğu gibi, yıl boyu ve mevsimsel şekli de vardır.
Alerjik rinit, hastaları sosyal ve psikolojik yönden etkileyip vücut dirençlerinin bozulmasına sebep olabiliyor. Bazen basit nezle şeklindeki hafif seyreden bu hastalık, önemsenmeyip zamanında tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde astıma sebep olabiliyor.

Ev tozu alerjisi

Alerji hastalığının bir diğer şekli de ev tozu alerjisidir. Evdeki tozlara karşı aşırı duyarlılık, bu hastalığın temel sebebi sayılır. insanın yaşadığı ve çalıştığı ortamda toz ve nem tutan her türlü eşya alerjiyi tetiklemeye sebep olabilir. Özellikle tüylü ve yünlü eşyalarda, halılarda, koltuklarda, kıyafetlerde tetikleme oranı daha fazladır.
Ev tozu alerjisinin diğer adı “akar” alerjisidir. Akarlar deri döküntüleri ile beslenirler ve gözle görülmezler. Dolayısıyla akar alerjisi görülen insanların en fazla vakit geçirdiği yatağını, yastığının kılıflarını sık sık temizlemeli veya değiştirmelidir. Bununla beraber ev ortamının havalandırılması ve güneşlendirilmesi, tozlarının alınması, halıların temizlenmesi, gereksiz ve kullanılmayan ve toz barındıran eşyaların ortadan kaldırılması gerekir.

10 maddelik alerjiden korunma yolları:

1. Evin içindeki nemli ve tozlu ortamları temizleyin.
2. Evinizde tüylü hayvan ve polenli bitki beslemekten kaçının.
3. Tüylü ve yünlü eşyalar yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin.
4. Havayolu alerjileri içinde en zararlılarından biri olan Sigara dumanı; sigara içilen ortamlarda özellikle çocukları çok etkilediğinden, bu konuda daha duyarlı olun.
5. Alerjenlerden korunmak için, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde ev ve arabanızın camlarını fazla açık tutmayın. Bu tür ortamlarda gezerken maske kullanın.
6. Beden temizliğinize dikkat edin, düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkamaya ehemmiyet gösterin.
7. Sıkıntı ve stres alerjiyi tetiklediğinden, içinizi rahat ettirecek faaliyetler yapın.
8. Ev kaloriferli ise üzerine nemli bir şey koyup buhar yapmasını sağlayın.
9. Evde veya arabada klima kullanılıyorsanız, filtresini sık sık temizleyin.
10. Burun, göz ve ağzınızın etrafındaki polen ve toz partikürlerini temizlemek için, günde en az 5 defa abdest almaya özen gösterin.
İnsan ve Hayat Dergis




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder