8 Nisan 2013 Pazartesi

Sarımsaktaki Ambalaj Mucizesi



Sarımsaktaki Ambalaj Mucizesi


Sarımsaktaki Ambalaj Mucizesi

Hepimiz sarımsağın hastalıkları etmedeki mucizesini biliyoruz. Sarımsak, birçok hastalık için tamamlayıcı tedavi ve doğal bir antibiyotik olarak kullanılıyor. Bu özelliklerinin yanında doğal ambalajıyla da bizi hayrete düşürüyor.
Sarımsağın kabuğundaki ambalaj mucizesini görmeme vesile olan hadise, sarımsak ticareti yapan bir firmanın karşılaştığı problem neticesinde bize gelmesiyle oldu. Bu firma, alışveriş merkezinde sarımsağın ambalajlanması ile ilgili problemle karşılaşmış. Bu hususta çözüm bulmamız için bize geldi. Kabul edilebilir her türlü masrafı ödemeye razı idi. Çünkü müşteriler bu durumdan son derece şikâyetçi olmuşlar.
Bu satıcının ürettiği, vakumlu (havası alınmış) halde paketlenmiş sarımsaklar, zamanla solunuma devam ederek gaz oluşturmuş. Ambalajdan sonra oluşan bu gaz, ambalajın balon gibi şişmesine sebep oluyormuş. Bu durumdaki sarımsakları müşteriler “bozulmuş” diye satın almıyorlarmış. Biz de bu konu üzerinde çalışma yapma kararı verdik.
ilk önce sarımsak depolama konusunda araştırma yapılması gerekiyordu. Sarımsak için gaz geçirgenliği olan bir ambalaja ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı. Bu sayede içeride oluşan gaz, şişkinliğe sebep olmadan ambalajdan çıkarılmış olacaktı.
ikinci aşamada araştırmaları biraz derinleştirdik. Sarımsağın kendi doğal ambalajı olan kabuğu incelemekte fayda vardı. Sarımsağın kendi kabuğunda 6-7 ay bozulmadan muhafaza edilebildiği zaten biliniyordu. Yapacağımız ambalaj, sarımsağın kendi kabuğuna benzer bir ambalaj olmalı idi.
Bunun için, bir baş sarımsağı aldık ve incelemeye başladık. Sarımsağın kendi ambalajının daha koruyucu olduğunu fark etmek uzun sürmedi.
Elimizde adeta tek kullanımlık paketli bir ambalaj vardı. O paketi açınca da içindekiler bozulmuyordu. Çünkü sarımsağın her bir dişi, ayrıca kendi içinde paketlenmiş halde idi. Bunları buzdolabında saklamaya da gerek yoktu. Sarımsağın serin yerde durması ve solunumun yavaş olması için gerekli şartlar da hazırdı. Çünkü sarımsağın kabuğu beyaz renkte olduğu için ışığı toplamıyor, aksine yansıtıyordu ve içinde koruduğu diş sarımsakların ısınmasını engelliyordu. Dolaylı olarak bu yansıtma, solunum hızını yavaşlatıyordu. Kabuğu içeride biriken gazı dışarıya salıyor, ancak dışarıdan içeriye hava ve su almıyordu.
Üstteki zarı hata ile soyulsa bile, bütün dişler oksijenle temas edip hemen sararmıyordu. Birkaç kat kabuk ve bunların arasında hava olması, içerideki her bir diş sarımsağı darbelerden koruyor, zedelenmesini engelliyordu. Böylece sarımsağın ömrü uzuyor, dokusunun zedelenmesi önleniyor ve sarımsak kokusunun oluşumu azalıyordu. Hele bütününe baktığımızda ortadaki sap, bütün sarımsak dişlerinde biyokimyasal faaliyetler sonucu oluşan gazların, baca misali uzaklaşması için yaratılmıştı sanki.
Bunları gördükten sonra 1-2 diş sarımsağı bile soymaktan imtina ederek, marketten soyulmuş sarımsak alanlara anlam veremedik. Soyulmuş sarımsağa ambalaj yapmak yerine, doğal haliyle satışa sunmak ve bunu satın almak en mantıklı çözüm olarak karşımızda duruyordu. Sarımsağın doğal ambalaj ve paketleme sistemini keşfetmeden, ambalaj oluşturulmaya çalışılmıştı. En sonunda anladık ki en iyisi sarımsağa hiç dokunmamak.
Hepimiz, sarımsağın hastalıkları tedavi etmedeki mucizesini biliyoruz. Sarımsak, birçok hastalık için tamamlayıcı tedavi ve doğal bir antibiyotik olarak kullanılıyor. Bu özelliklerinin yanında doğal ambalajıyla da bizi hayrete düşürüyor.
İnsan ve Hayat Dergisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder