29 Temmuz 2013 Pazartesi

İMAM GAZÂLÎDEN NASÎHATLER



Hadîs-i Şerîf:
 “Sadaka vermekte acele ediniz. Çünkü belâ, sadakayı geçemez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Sünen-i Kübrâ)
Hicrî:21 Ramazan 1434   •Fazilet Takvim

İMAM GAZÂLÎDEN NASÎHATLER


Ey oğul! Mümkün mertebe kimse ile herhangi bir hususta münakaşa ve münazara etme. Çünkü bunda büyük zararlar vardır. Günahı faydasından büyüktür. Münakaşa; haset, riya, kibir, düşmanlık, kin, benlik ve benzeri kötü huyların kaynağıdır.
Tabîî ki gerçeği meydana çıkarmak için herhangi bir mesele hakkında konuşabilir, bir veya birkaç kişi ile münazara edebilirsin. Bundaki gayen, hakikatin ortaya çıkması olmalıdır. Bunun için hak ve hakikatin senin veya bir başkasının diliyle ortaya çıkmasında hiçbir fark gözetmeyeceksin. Bir de münazarayı, topluluk içinde değil de tenha bir yerde yapmayı tercih edeceksin.
Bilmiş ol ki herhangi bir meselenin halledilmesi için sorulan sual, kalbin hastalığını doktora anlatmak gibidir. Bu suale verilecek cevap da doktorun hastalığı iyi etmeye çalışması gibidir.
Cahiller kalpleri hasta olan kimselerdir. Âlimler de doktorlardır. Yarım âlim tedaviyi tam olarak yapamaz. Hakiki âlim de her hastayı değil, tedavisi mümkün olanı tedavi eder. Hastalık müzmin veya tedavisi mümkün değilse bu hastalık ilaç kabul etmiyorsa, onun tedavisiyle uğraşmak faydasızdır.
Hicrî:21 Ramazan 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder