20 Kasım 2013 Çarşamba

BABANIN BAZI VAZİFELERİNDEN



Hadîs-i Şerîf:
 “Babanın evladına duâsı, peygamberin ümmetine duâsı gibidir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:17 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim

BABANIN BAZI VAZİFELERİNDEN


Çocuğun nafakasını ve giyeceğini temin etmektir. Hadîs-i şerîfte: “İnsana günah olarak, geçindirmek zorunda olduklarını (yedirmeyip giydirmeyerek) zayi etmesi yeter.” buyuruldu.
Zamanı geldiğinde babanın çocuğuna namazı emretmesidir.
Baba, çocuklarına yardım edeceği zaman kız olsun erkek olsun hepsine adaletli davranmalıdır. Şayet çocuklardan birinin daha takvalı ve vera sahibi olduğunu biliyorsa ona farklı davranmasında bir mahzur yoktur.
Baba, çocuğuna iyi bir meslek, sanat öğretmelidir. Bir meslek, sanat sahibi olmak insanı fakirlikten kurtarır.
Güzel bir şekilde terbiye edip, yetiştirmelidir.
Resûlullah (s.a.v.): “Muhakkak kişinin evladını terbiye etmesi, bir sa’ (ölçek) sadaka vermesinden hayırlıdır.” buyurmuşlardır.
Baba, çocuğuna hayır dua etmeli, beddua etmemelidir. Nebiyy-i muhterem (s.a.v): “Babanın evladına duâsı, peygamberin ümmetine duâsı gibidir.” buyurdular.
Baba çarşı pazara yeni gelen meyvelerden satın alarak çocuklarına vermelidir. Bir hadîs-i şerîfte: “Her kim ailesi; çoluk çocuğu için bir şey satın alır onu elleriyle taşıyıp onlara götürürse, yetmiş senelik günahı bağışlanır.” buyuruldu.
Çarşıdan alıp eve götürdüğü şeyleri önce kız çocuğuna vermelidir. Zira onların yürekleri daha yufkadır. Bir hadîs-i şerîfte: “Her kim bir kız çocuğunu sevindirirse, Allah korkusuyla ağlamış gibi olur. Allâhü Teâlâ, Allah korkusuyla ağlayanın bedenini cehenneme haram kılar.” buyurulmuştur.

ATALAR SÖZÜ:
Baba koruk yer, oğlunun dişi kamaşır.
Ananın bastığı yavru incinmez.
Baş nereye giderse ayak da oraya gider.
Gelen geçer, konan göçer.
İyi evlat babayı vezir, kötü evlat rezil eder.
Hicrî:17 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder