7 Kasım 2013 Perşembe

ÖLÜMÜ ÇOK HATIRLAMALI FAKAT TEMENNİ ETMEMELİDİR



Ayeti kerime:
فَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاء رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا
“Her kim Allâh’ın rızasına ermek (cemaliyle müşerref olmak) isterse sâlih amel işlesin ve ibadetinde Rabbine kimseyi şirk koşmasın (amellerine riya karıştırmasın).” 
(Kehf Sûresi, âyet 110)
Hicrî:5 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim

ÖLÜMÜ ÇOK HATIRLAMALI FAKAT TEMENNİ ETMEMELİDİR


Sünnetlerden biri de, ölümü çok hatırlamaktır. Bir hadîs-i şerîfte: “Her kim günde bir defa ölümü hatırlarsa, görmediği halde Allâhü Teâlâ’dan korkanlardan olur. Her kim de hatırlamazsa onlardan olmayacağından korkarım.” buyruldu.
Ölümü çok hatırlamak dünya lezzetlerini yok eder ve günahlara keffâret olur. Dünyadan yüz çevirtir, çok belayı az gösterir, az nimeti çok gösterir, dünya kederlerini giderir, dünya darlığını genişletir.
Sünnetlerden biri de ölümü temenni etmemektir.
Zira Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
• “Sakın sizin hiç biriniz (salih olsun fasık olsun) ölümü temenni etmesin! Çünkü o, hayır ve ihsan sahibi ise (yaşayıp) hayrını ve ihsanını artırması umulur. Eğer günahkâr bir kişi ise (yine yaşayıp günün birinde) tevbe ederek Allâh’ın rızasını dilemesi umulur.”
• “Sizden biriniz ölümle karşılaşmayı istemesin. Zira ölüm korkusu şiddetlidir. Allâhü Teâlâ’nın uzun ömür verip, hakka yönelmeyi ihsan etmesi, o kişinin saadetindendir.”
Hastalanınca bütün günahlarından tevbe etmek sünnettir. Hastalıktan iyileştiği zaman veya yolculuktan döndüğü zaman gusül abdesti almak müstehabdır. Bundan sonra kendisini sanki amele yeniden başlamış olarak kabul eder.  
(Şir’atü’l-İslam, Fazilet Neşriyat)

NÜKTE: Yüz suyu neye yarar?
Hoca Neş'et ihtiyaç sahiplerine yardımdan geri durmaz, bazı büyüklere müracaat suretiyle de muhtaçların işlerine himmet edermiş.
Birisi, “Efendim! Şunun bunun için bu kadar yüz suyu dökmek reva mıdır?” demiş. Hoca Neş'et:
“Yüz suyu ile değirmen çevrilmez ya, böyle işler görülür!...” demiş.
Hicrî:5 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder