23 Şubat 2014 Pazar

YEMEK ADABINDAN BAZILARI



Hadîs-i Şerîf:
 Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) hiçbir yemeği, hiçbir zaman ayıplamamış-yermemiştir. O, bir yemekten hoşlanırsa yer hoşlanmazsa yemezdi
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî:23 Rabiülahır 1435   •Fazilet Takvimi

YEMEK ADABINDAN BAZILARI


Yemekte dört şey farzdır:

1-  Helal olandan yemek,
2-   Yediği şeylerin Allâhü Teâlâ'nın ikramı olduğunu bilmek,
3-   Allâhü Teâlâ'nın verdiği rızka razı olmak,
4-       Bu rızıktan elde ettiği kuvveti Allâhü Teâlâ'ya isyanda kullanmamak.

Yemekte dört şey sünnettir:

1-  Başlarken besmele çekmek,
2-   Sonunda Allâhü Teâlâ'ya hamd etmek,
3-   Yemekten önce ve sonrasında elleri yıkamak,
4-   Otururken sağ ayağını dikip sol ayağının üzerine oturmak.

Yemekte dört şey adabtandır:

1-   Önünden yemek,
2-   Lokmaları küçük almak,
3-   Lokmayı iyice çiğnemek,
4-   Başkasının lokmasına bakmamak.

Yemekte iki şey şifadır:

1-   Sofraya dökülen kırıntıları yemek,
2-   Tabağını bitirmek (sünnetlemek).

Yemekte iki şey mekruhtur:

1-  Yemeği koklamak,
2-   Yemeğe üflemek.

Yemeği sıcak yememek, soğumasını beklemek lazımdır.
Sıcak yemek lezzetlidir. Fakat bereket soğuk yemektedir.
Acıkmadan yememeli, doymadan kalkmalıdır.
Yemeğe azıcık tuz ile başlamalı ve tuz ile bitirmelidir.
Meyveleri, çekirdek ve kabuklarıyla bir tabağa koymamalı.
Yemekten sonra yemeğin kırıntılarını toplamak ve sofradan kalktıktan sonra dişlerini temizlemek müstehaptır.
Allâhü Teâlâ'nın rızasına kavuşmak isteyen akıllı kimsenin, azığını gıdasını helalden temin etmesi ve nimetleri veren Allâhü Teâlâ'ya çok şükretmesi lazımdır.
Hicrî:23 Rabiülahır 1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder