11 Temmuz 2014 Cuma

ALİ RÂMÎTİNÎ (K.S.)




Hadîs-i Şerîf:
 "Ayakları Allah yolunda tozlanan kimseyi Allâhü Teâlâ cehennem ateşine haram kılar."
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 13 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

HÂCE ALİ RÂMÎTİNÎ (K.S.)


Silsile-i Sâdât'ın on ikinci halkası olan Hâce Ali Râmîtinî (k.s.), Buhârâ yakınlarındaki Râmîtin'de doğdu. Lakabı Azîzân'dır. Ali Râmîtinî Hazretleri dokumacılık yapardı. Dînî ilimleri mükemmel bir tahsilden sonra Mahmud İncîrfağnevî Hazretlerine intisâb etti. Üstâzı İncîrfağnevî Hazretleri, vefâtı yaklaşınca irşad vazifesini ve hilafeti Ali Râmîtinî'ye (k.s.) emânet etti, diğer mürîdlerini de ona havâle ettiler.
Hâce Ali Râmîtinî Hazretleri Buhârâ'dan Harezm'e göç etti. Şehrin girişinde iki talebesini hükümdara göndererek, bir dokumacının şehrine geldiğini, izin verdiği takdirde şehirde ikâmet etmek istediğini ve müsâde ettiği takdirde Şah'tan mühürlü bir vesîka almalarını tenbih etti. Mürîdleri arzedince, Şah önce bu taleb karşısında şaşırdı. Sonra alay etmek gayesi ile onlara bir ferman verdi. Hâce Azîzân Hazretleri şehrin kenar bir semtine yerleşti. Her gün işçilerin toplandığı yere gidip birkaç amele tutar ve onlara: "Şimdi abdestlerinizi alın ve ikindi vaktine kadar bizim sohbetimize katılın. Sonra da ücretlerinizi alıp evinize dönün." buyururlardı. Böylece işçiler sadece Hâce Azîzân Hazretlerinin sohbetlerini dinliyor, ibadetlerini yapıyor ve ücretlerini de alıyorlardı.
Hâce Azîzân Hazretlerinin sohbetine bir katılan, onun lezzetini alan, bir daha ayrılamıyordu. Şöhreti bütün Harezm'e yayılıp, çevresi sevenlerle dolup taşınca bazı kimseler Hâce Hazretleri'ni Şah'a şikâyet edip: "Şehre bir şeyh geldi. Bütün şehir onun arkasında ve izinde. Böyle giderse şehirdekiler onu kendilerine sultan seçerler ve siz de saltanatınızdan olursunuz." dediler. Bunun üzerine Şah, Hâce Ali Râmîtinî Hazretlerine şehri terketmesi için bir ferman gönderdi. Hace Hazretleri, "Bizim elimizde kendilerinin imza ve mührü olan ve şehre girip kalabileceğimize dâir bir ferman var. Eğer Şah kendi imza ve mührünü inkâr ediyorsa biz şehri terketmeye râzıyız." cevabını verince Şah verdiği izni geri almadığı gibi gelip Hâce Hazretleri'ni ziyaret etti, sohbetlerine katıldı ve onun talebelerinden oldu. Hâce Azîzân Hazretleri 721 (M. 1321) yılının Zilkâde ayında, yüz otuz yaşında âhirete irtihâl buyurdular. Kabr-i şerîfleri Buhârâ'dadır.
Hicrî: 13 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder