11 Temmuz 2014 Cuma

DİN KARDEŞİNE KARŞI VAZİFELER



Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:
 "Ayların efendisi Ramazan ayıdır, günlerin efendisi de Cuma günüdür." 
(Kenzü 'l-Ummâl)
Hicrî: 14   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

DİN KARDEŞİNE KARŞI VAZİFELER


Mü'min, din kardeşine karşı kusurlarını affetmek, dua etmek, samimi olmak, vefalı olmak gibi bazı haklara riayet etmelidir. Kardeşin kardeşteki haklarından birincisi maldadır. Bunun da üç mertebesi vardır. Birinci derecesi: Kardeşinin işini kendi işi gibi görmendir. Orta derecesi denk tutup onun işini ortağının işi gibi görmendir. En üst derecesi onu kendine tercih etmen; onun işini düzeltmek için kendi işini bile bozabilmendir. Bu en yüksek bir derecedir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Arkadaşlık kuran iki kişiden Cenâb-ı Hakk'a en sevimli olanı arkadaşına en mülayim ve yumuşak davrananıdır." buyurmuşlardır.
İkincisi ihtiyaçlarını görmek için bizzat çalışman, o istemeden yardımına koşmandır.
Üçüncüsü kardeşini hoşuna gitmeyecek şeyle karşılamamandır. Kusursuz dost arayan asla dost bulamaz. İmâm-ı Şâfiî rahimehullâh şöyle buyurdu:
"Müslümanlardan Allâha itaat edip de ona karşı günah işlemeyen kimse yoktur. Hep Allâh'a asi gelip de hiç hayır işlemeyen Müslüman da yoktur. Kimin Allâh'a itaati isyanından fazla ise işte o âdil kimsedir."
Kendisi için sevdiğini din kardeşi için de sevmedikçe kişinin imanı kâmil olmaz. Herkes kendisinin kusurlarının örtülmesini, ufak tefek suçlarına bakılmamasını, sırlarının gizlenmesini ister. İşte bunu din kardeşi için de yapmalıdır.
Dördüncüsü din kardeşinde hoşuna giden bir hal görürse onu -haddi aşmadan ve hakdan şaşmadan- medhetmektir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) "Biriniz din kardeşini sevdiğinde bunu ona söylesin." buyurmuşlardır. Zira bu hal muhabbetin artmasına sebep olur. Beşincisi dostlukta vefalı olmak ve sevgisinde samimi bulunmaktır. Dost olduğu kimseyle dostluğunu ölüme kadar devam ettirmek, dostunun vefatından sonra evladı ve onun ahbabına da vefâlı olmaktır.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) yanına gelen bir ihtiyar kadına ikramda bulundu. Sebebi sorulunca,
"O, Hz. Hadîce'nin zamanında yanımıza gelirdi" buyurdular.
Hicrî: 14   Ramazan 1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder