9 Temmuz 2014 Çarşamba

SADAKANIN KABUL OLMASININ ŞARTLARI



Hadîs-i Şerîf:
 "Allah yolunda Ebû Kubeys dağı kadar altın versen israf olmaz. Allâh'a isyanda bir sâ' (az bir şey) harcasan israf olur." 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, ed-Dürrü'l-Mensûr)
Hicrî: 12 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim

SADAKANIN KABUL OLMASININ ŞARTLARI


1- Sadaka helâl olan ve şüpheli olmayan maldan verilmelidir. Çünkü Allâhü Teâlâ temizdir, temiz olmayanı kabul etmez. Hadîs-i Şerîfde:
"Kim haram malı toplayıp da ondan sadaka verirse hiç ecir alamadığı gibi vebâli de üzerine olur." buyurulmuşdur.
2-   Malının en iyisinden olmalıdır.
3-     Kişi sıhhatte olup yaşamak ümidini beslerken ve fakirlikten korkmadığı vakitte olmalı,
4-   En muhtaç ve lâyık olana vermeli,
5-   Söylememeli,
6-   Başa kakmamalı, eza etmemeli,
7-   Maksadı sırf Allah rızası olmalı,
8-    Verdiği çok olsa da onu az ve ehemmiyetsiz görmelidir. Zira dünyânın tamamı azdır ve hakîrdir.
9-   En sevdiği malından olmalı,
10-   Sadakayı sâdık bir niyet ve gönül hoşluğu ile vermelidir.
11-   Fakire verirken -evine götürüvermek gibi- onu en ziyade memnun edecek şekilde vermelidir.

MUTFAĞIMIZ:... HOŞAF

Hoşaflar hangi meyveden yapılmış olursa olsun faydalıdır. Yaz aylarında artan su ihtiyacı hoşaf gibi içecekler ile karşılanırsa aynı zamanda bol vitamin ve mineral de alınmış olur. Hoşaflar yemek esnasında çiğnemeyi kolaylaştırır, yemek sonrasında da hazımsızlığa iyi gelir.
Hoşafta posa bulunduğu için bağırsakların çalışmasını düzenler. En çok hoşafı yapılan meyveler üzüm, armut, ayva, elma, kayısı, kızılcık, vişne ve eriktir.
Şeker ile ayrıca tatlandırılmadığı zaman tabiî şeker; meyve şekeri almış oluruz.
Hicrî: 12 Ramazan 1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder