24 Ağustos 2014 Pazar

ÇALGI, ALETİ İLÂHÎ KUDRETLE KONUŞUP HADÎD SÛRESİNİN 16. ÂYET-İ KERÎMESİNİ OKUDU



Hadîs-i Şerîf:
 "Şarap (içki) bütün kötülüklerin anasıdır. Ve en büyük günâhlardandır." 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu'cemü'l-Kebîr)
Hicrî: 28   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

SEFALETTEN KULLUĞA; İSYANDAN İTÂATE DÖNÜŞ


Abdullah bin Mübârek, gençliğinde içkiye müptela idi. Arkadaş ve dostlarını bir elma bahçesine davet ettiler. Yiyecek ve içecek için hayli masraf ile hazırlık yaptılar, çalgı çaldılar. İyice sarhoş olup, akılları başlarından gitti. Seher vaktinde ayıldılar. Çalgı çalmak istediler.
Fakat çalgı âletinden ses gelmedi. Aleti gözden geçirdi. Yine ses gelmedi. Nihâyet çalgı, ilâhî kudretle konuşup Hadîd Sûresinin 16. âyet-i kerîmesini okudu ki
اَلَمْ يَاْنِ لِلَّذٖينَ اٰمَنُوا اَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللّٰهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ
meâli şudur: "Îmân edenlere vakti, zamanı gelmedi mi ki kalpleri Allâh'ın zikrine ve ondan inen (Kur'ân ile inen hükümler)e, huşû etsin; saygı ile boyun eğip itaat etsin..."
Bunun üzerine sazı kırıp içkiyi döktüler, rengârenk kadehleri kırdılar, ilim öğrenmeye, Allâh'a kulluğa döndüler ve büyük âlim oldular. Babası, ticaret yapması için ona 50 bin dirhem para vermişti. Parayı aldı ve tamamını hadis ilmi için sarf etti, vatanına döndü. Babası: "Ne çeşit mal getirdin, ne fayda elde ettin?" dedi.
Abdullah bin Mübarek (rh.), hadis yazdığı defterleri babasına gösterip, "Bunları getirdim, iki cihan menfaati elde ettim" deyince babası memnun oldu. Ayrıca 30 bin dirhem daha önüne koydu ve "Bu meblağı da al, sarf et, ticaretini kemale erdir." dedi. Hasan bin Şakîk (rh.) şunları anlatır: "Bir gün yatsıyı kıldıktan sonra Abdullah bin Mübarek'e yol arkadaşı oldum. Kendileri evlerine gitmek istiyorlardı. Hava da hayli soğuktu. Mescidin kapısında ben ona hadis sordum, o cevap verdi, tekrar ben sordum o cevap verdi, nihayet müezzin geldi, sabah ezanını okudu."
Bir gün Abdullah bin Mübârek (rh.) Rakka'ya gitmişti. Abbasi Halifesi Hârûn Reşid de orada idi. Halk koşuştular. Şehirde büyük bir çalkantı vücuda geldi. Harun Reşid'in hanımı, bu gürültü ve kargaşayı görüp sebebini sordu.
"Horasan'dan büyük âlim Abdullah bin Mübarek gelmiş," denince. "Aslında sultanlık bu zatın sahip olduğu şeydir, yoksa Harun Reşid'in ki değil." dedi.
Hicrî: 28   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder