10 Ağustos 2014 Pazar

İDARECİLERİN VASIFLARI



Hadîs-i Şerîf:
 "İki kimse arasında hüküm verecek olan sakın öfkeli bir halde iken hüküm vermesin."
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 13   Şevval  1435   •Fazilet Takvim

SAFÂ ILE MERVE ARASINDA SA'Y



Hac mevsiminde Safâ ile Merve arasında sa'y etmek, bu sa'ye Safa'dan başlamak ve özürleri olmayanların bu sa'yi yaya olarak yapmaları vâciptir.
Safâ ile Merve, Mekke-i Mükerreme'de Mescid-i Haram'ın doğusunda 350 metre mesafeli iki tepedir. Bunlar, geniş bir cadde ile birbirine bağlıdır. Safa'dan başlayıp Merve'ye dört ve Merve'den Safa'ya üç defa geliş-gidişe "sa'y" denir.
Bu hareket, bütün kâinatın Mâlik ve Hâkimi olan Allâhü Teâlâ Hazretlerine tazimleri, ihtiyaçları arz için mukaddes Beytinin mukaddes kapısı önünde bir şevk ve heyecan ile tekrar gidip gelmenin, kabule intizar edilmenin bir remzi demektir.


İDARECİLERİN VASIFLARI

Abbasî Halîfelerinden Me'mûn vezirinde bulunmasını istediği vasıfları şöyle sıralamıştır.
"İşlerimin idaresi için bir adam isterim ki hayırlı ve övülen hasletleri şahsında toplasın, edepli, terbiyeli, tecrübeli ve isabetli görüş sahibi olsun.
Kendisine emanet edilen sırları muhafaza etsin, emin olsun, uhdesine verilen mühim işlerin yapılmasında gayretli olsun.
Hilmi (yumuşak huyluluğu) ile sükût etsin, ilmiyle konuşsun; ufak işaretten anlasın, işinde tedbirli, âlimlerin vakarına, akıllıların tevazuuna, zekîlerin ve fakihlerin anlayışına sahip olsun.
Kendisine ihsan olundukça şükreden, eziyet olundukça sabreden olsun.
Mahrumiyete sebep olacak şeylere vaktini harcamayıp, güzel ifadesi ve tatlı dili ile insanların kalbini kazansın."
Nehcu's-sulûk kitabının yazarı Ebu'n-Necîb der ki: "Bu sıfatların tamamı kendisinde bulunan idareci gerçi az bulunur ama bu sıfatlar bulunan idarecinin olduğu yerde huzur ve refah olur; tedbir ve siyâseti tam olur. Bu sıfatlar bir idarecide ne kadar noksan bulunursa, idare­sindeki insanlar ve işler de o derece bozuk olur."
Hicrî: 13   Şevval  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder