31 Aralık 2014 Çarşamba

AHLÂKINIZI GÜZELLE ŞTİRİNİZ...



Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: 
"Mü'minin başına gelen ağrılar ve yorgunluklar, hataları için birer keffarettir." 
(Musannef-i Abdürrezzâk)
Hicrî: 9 Rebîulevvel 1435   Fazilet Takvimi

"AHLÂKINIZI GÜZELLE ŞTİRİNİZ..."


Nefsin fena ahlâkını ve rezilliklerini temizlemek ve güzel ahlâklarla bezemek elbette lazımdır. Ebedî saâdetlere kavuşmak ve Allâhü Teâlâ'ya yakınlık ancak bununla elde edilebilir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.);
"Güzel ahlâk, güneşin buzu erittiği gibi hataları eritir." ve "Ahlâkınızı güzelleştiriniz" buyurmuşlar ve kötü ahlâkın değiştirilmesi, güzelleştirilmesinin mümkün olduğuna işâret buyurmuşlardır.
Gazab, şehvet vesair kötü huylar bazı güçlüklere katlanarak, zıddıyla amel ederek, hoşa gitmeyen şeylere sabrederek güzel huylara çevrilebilir.
Mesela bir kimse yaradılıştan cömert değilse kendini biraz zorlayarak cömertliğe alışabilir. Mütevazı olmayan kimse de mütevâzı olmaya kendini zorlayarak bu güzel ahlâkı huy edinebilir. Diğer kötü huylar da bunun gibidir. Zira Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.); "Hayır, bir alışkanlık işidir" buyurmuşlardır.
İbâdetlere ve güzel huylara devâm etmek ve nefsin meşrû olmayan arzularından kaçmak ahlâkı güzelleştirir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.);
"Allâhü Teâlâ'ya rıza halinde ibâdet et. Eğer buna güç yetiremezsen iyi bil ki hoşuna gitmeyen şeylere sabretmekte çok hayır vardır." buyurmuşlardır.
Ahlâkı güzelleştirmekte en güzel yol, bir mürşid-i kâmil önünde diz çöküp onun dediklerini yapmaktır. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.); "Cenâb-ı Hak bir kula hayır vermeyi dilediğinde nefsinin ayıplarını ona gösterir." buyurmuşlardır. Mürşid ondaki fena ahlâkı hemen görüp terbiye yolunu gösterir.
Kusurlarını kendisine söyleyecek salih bir arkadaş lazımdır. Hz. Ömer (r.a.); "Allâh bana kusurlarımı gösteren kişiye rahmetiyle muâmele eylesin" demiştir.
Yine Hz. Ömer (r.a.), Resûlullâh'ın (s.a.v.) sırdaşı Huzeyfe bin Yemân'a (r.a.);
"Bende münâfıklık alâmetlerinden biri var mıdır?" diye sorardı. Hz. Ömer (r.a.) büyük mertebesine rağmen nefsini böyle ithâm ederek terbiye ederdi.
Hicrî: 9 Rebîulevvel 1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder