13 Aralık 2014 Cumartesi

ASHÂB-I KİRÂM'IN BAZI YÜKSEK VASIFLARI



Hadîs-i Şerîf:
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) helâya girmek istediği zaman "Allâhümme innî e'ûzü bike mine'l-hubusi ve'l-habâis" diyerek duâ ederdi.
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 20 Safer   1435   Fazilet Takvimi

ASHÂB-I KİRÂM'IN BAZI YÜKSEK VASIFLARI


Ashâb-ı Kirâm iki kısımdır: Muhâcirler ve Ensâr. Mekke'nin fethinden evvel hicret edenler Muhâcirlerdir. Muhâcir sahâbelere yardım eden Medineli Müslümanlara da Ensâr denilir.
Ashâb-ı Kirâm'ın faziletleri ve yüksek vasıfları Kur'ân-ı Kerîm'de bildirilmiştir. Onlar hep Resûlullâh Efendimizin talimatlarıyla yetişmiş ve Hz. Peygamberin ardından da bu ümmetin reisleri olmuşlardır.
Onların Kur'ân-ı Kerîm'de geçen bizim de uymamız lazım gelen bazı yüksek vasıfları şunlardır:
Sâbirler, sebatkârlar, sâdıklar vefâdarlar, tâatteler, infaktalar, seherleri istiğfardalar.
Tevbe ederler, ibadet ederler, oruç tutarlar, rükû ve secde ile namaz kılarlar, iyiliği emir ve kötülüğü nehyederler, hudûdullâh'ı (: Allâh'ın tayin etmiş olduğu cezaları yerli yerince) tatbik ederek, muhâfaza edip şeriatın tayin ettiği daireden çıkmazlar, sadaka verirler ve Hakk'a inkıyâd ederler ve Allâh'ü Teâlâ'yı çok zikrederler. Namazlarında huşû üzeredirler, faydasız sözlerden yüz çevirirler, zekât verirler, zevcelerinden başkasından avretlerini muhafaza ederler. Mallarında muhtâçlar için hak olduğunu bilip, gerek kendilerinden bir şey isteyenlere ve gerek halini kimseye bildiremeyenlere verir ve yemek yedirirler.
Kâfirlere ve dinsizlere şiddetli olup kendi aralarında müşfikâne muâmele ederler, yüzleri ibadet eseriyle nurludur. Ticaret ve alış verişleri kendilerini Allâhı zikirden ve namaz kılmaktan ve zekât ve sadaka vermekten men ve meşgul etmez. Kalplerin ve gözlerin döneceği âhiret gününden korkarlar. Kendileri muhtaç olmalarına rağmen,
'Biz sizi sırf Allâh rızâsı için yediriyoruz, sizden bir karşılık ve teşekkür istemiyoruz' diyerek fakiri, yetimi ve esiri doyururlar.
(Nimet-i islam)
Hicrî: 20 Safer   1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder