23 Aralık 2014 Salı

GIYBET



يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثٖيرًا مِنَ الظَّنِّ اِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ اِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا 
"Ey îmân edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı ağır günahtır. Birbirinizin gizliliklerini araştırmayın ve kiminiz kiminizi gıybet de etmesin."
(Hucurât Sûresi, âyet 12
Hicrî: 1 Rebîulevvel 1435   Fazilet Takvimi

BİR KÖTÜ AHLÂK: GIYBET


Gıybet, bir insanı işittiğinde hoşlanmayacağı şeyle anmaktır. Bu bir kimsenin bedeninde, soyunda, bir işinde, sözünde, dinindeki bir noksanı söylemekle olur. Hatta elbisesi, evi yahut bineğine dair konuşmak da böyledir. Açık veya kinayeli sözle olabileceği gibi aynı mananın anlaşılabileceği işaret de gıybettir.
Gıybet, her türlüsünden uzak durulması gereken pek çirkin ve kötü bir huydur. Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulmuştur: "...Bazınız bazınızı gıybet etmesin. Herhangi biriniz kardeşinin ölü etini yemeyi sever mi? Demek ki ondan tiksindiniz. Öyleyse yapmayın ve Allâh'tan korkun. " (Hucûrât Sûresi, âyet 12) Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
"Ey Müslümanlar! Birbirinize hased etmeyin, düşmanlık beslemeyin. Başkasının satışına mâni olmak için satmayacağınız mala yüksek fiyat vermeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Sizden kimse diğerini gıybet etmesin. Hepiniz Allâh'ın kullarısınız, birbirinizle kardeş olunuz."
Hadîs-i Kudsî'de buyuruldu:
"Kim gıybet edip de tevbe ederse bu, cennete son girecek kimsedir. Gıybette ısrarcı olarak ölen ise cehenneme ilk girecektir." Gıybeti dinleyen, söyleyen ile günahta ortaktır. Öyle olunca mümkün ise buna mâni olmak, değilse oradan ayrılmak lazımdır. Hadîs-i Şerîfte:
"Her kim gıyâbında; bulunmadığı yerde bir mü'min kardeşine isnad olunan kötülüğü reddederse, Allâhü Teâlâ da, kıyâmet günü o kimseden cehennem azâbını red ve def eder" buyurulmuştur. Gıybetin keffâreti, mümkünse helâlleşmek, değilse gıybet edilen için istiğfar etmektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.); "Sizden biriniz kardeşini gıybet ederse onun için istiğfâr etsin. Çünkü bu onun için keffârettir." buyurmuştur.
Hicrî: 1 Rebîulevvel 1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder