6 Aralık 2014 Cumartesi

SAHİH CAİZ FASİD BÂTIL



Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:
 "Kadınlar için mescitlerin en hayırlısı, kendi evlerinin içerisidir."
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 13 Safer   1435   Fazilet Takvimi

BAZI DÎNÎ TABİRLER


 Sahih: Rükünleri ve şartlarına riâyet edilerek yapılan herhangi bir ibadet veya muameledir. Mesela: Farzlarına, vaciplerine riayet edilerek kılınan bir namaz, sahihtir.
Caiz: Yapılması dinde menedilmeyen, yasaklanmayan şey demektir. Bazı muameleler, dünya ahkâmı, hükümleri bakımından sahih olduğu halde ahiret ahkâmı bakımından caiz olmaz. Cuma namazı ile mükellef bir kimsenin Cuma ezanı okunurken yaptığı alış veriş gibi. Böyle bir muamele sahihtir, geçerlidir. Fakat manevi mesuliyetinden dolayı caiz değildir.
Câiz, bazan sahih yerinde, bazan da mubah yerinde kullanılır.  
Fasid: Aslında sahih iken bir şeyle birlikte olması sebebiyle meşrû olmaktan çıkan şeydir.
Meşru olan bir ameli bozup iptal eden şeye de "Müfsid" denir. Kasden yapılırsa azaba sebeptir. Fakat sehven yapılırsa azaba sebep olmaz. Namaz içinde gülmek gibi. Gülmek esasen sahih olan namazı ifsad eder.
Bâtıl: Rukünlerine veya şartlarına tamamen veya bir kısmına riâyet edilmeyen herhangi bir ibadet veya muameledir. Namazın rükunlarından hepsi veya biri olmadan kılınan namaz bâtıldır. Abdestsiz namaz kılmak gibi.

MUTFAĞIMIZ:..... Susamlı Kurabiye

Malzemeler: 4 çorba kaşığı tereyağ, zeytinyağı ve pekmez, 1 yumurta, 2 su bardağı un, 1 çay bardağı susam, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sirke.
Hazırlanışı: Tereyağı bir kaba konur. Un, zeytinyağı ve yumurta ilave edilip iyice yoğrulduktan sonra sirke ve tuzu da konur ve gerekirse su eklenir. Yumuşak bir hamur haline gelince 10 dakika kadar dinlendirilip şekil verilir ve tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış pekmez sürülür, bolca susam serpilir, 200 derecedeki fırında 15-20 dakika pişirilir.
Hicrî: 13 Safer   1435   Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder