18 Şubat 2015 Çarşamba

FÂTİH SULTAN MEHMED HAN’IN ŞAHSİYETİ VE VEFÂTI



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ جَاهَدَ فِي سَبِيلِ اللهِ وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ. (طب)
پيغمبرأفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردلر . 
" الله يولنده جهاد أدن كمسيه جنت واجب اولور ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allah yolunda cihad eden kimseye cennet vâcib olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 28 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  

FÂTİH SULTAN MEHMED HAN’IN ŞAHSİYETİ VE VEFÂTI


Sultan Mehmed Han, cömert, âdil, cesur, dindar, âlim ve âlim dostu bir hükümdardı. Her nerede bir ilim adamı varsa, onu İstanbul’a getirtirdi. Büyük âlimlerden Ali Kuşçu’yu Semerkand’dan bütün ailesi ile birlikte İstanbul’a getirtmiştir. Bir kişi sanatta hüner sâhibi ise, onu mutlaka İstanbul’a getirtirdi. Onun zamanında devletindeki ilim ve sanat adamları gayet refah içinde idiler.
Düşkün ve fakir dostu idi. Bir derviş görse, ona alçak gönüllülük gösterirdi. Yolda karşılaştığı fakirlere sadaka verirdi. Öyle ki, İstanbul’un fakirlerinden onun yardımını görmemiş kimse yoktu.
Sultan Mehmed Han, adâlette çok katı idi. O kadar ki, bir kişi bir kimsenin bir buğday tanesini alsa, onu derhal cezalandırırdı. Onun devrinde yol kesicilerin kökü kazınmıştı. Öyle ki bir kadın bir çanta dolusu altını alıp bir iki günlük yola gitse, hiç kimse onun önüne çıkmağa cesaret edemezdi.
Sultan Mehmed’in yaptığı eserlerin çoğu İstanbul’da idi. Edirne’de yüksek bir köşk yaptırdı. Çevre memleketlerde nice kaleler yaptırdı. Ülkenin her yerini îmar etmeye çalışırdı. Onun eserleri, zamanların sayfalarını gün gibi parlatır. İstanbul gibi bir şehri, alarak imar etmesi, onun gelip geçmiş hükümdarlara üstünlüğüne ve eserlerinin büyüklüğüne en mühim delildir.
Sultan Mehmed Han, 27 Nisan 1481 tarihinde İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Gebze’ye yakın yerde Maltepe Çayırı’na kondu. Sultan Mehmed’in nereye sefere gittiğini hiç kimseye söylememek âdeti olduğundan bu seferinde nereye yapılacağını kimse bilemedi.
Sultan Mehmed Han İstanbul’dan çıktığında hasta idi. Maltepe’de konduğu günün ikindi vaktinde vefat etti. (3 Mayıs 1481)
Ölmedi Şeh Mehemmed bin Murad
Belki bâğ-ı cinâna kıldı seyr.
İşi hayr olduğu için halka
Oldu târîh ona “duâ-yı hayr.”
(Sultan Murad’ın oğlu Padişah Mehmed ölmedi. Belki, cennet bahçelerine gitti. İşi halka hayır (yapmak) olduğu için onun (ölümüne düşürülen) tarih, “duâ-yı hayr” oldu.) (Neşrî Târihi)
Hicrî: 28 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder