20 Şubat 2015 Cuma

RESÛLULLAH’IN KOMŞULARINI SEVMELİYİZ




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ... مَنْ صَبَرَ عَلَى لَأْوَائِهَا كُنْتُ لَهُ شَفِيعًا أَوْ شَهِيدًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (م)
" كم مدينهء منورنيك صقنتىلرينه صبرأدرسه بن اوكه قيامت كونى شفاعتجى وشاهت اولورم ."
Kim Medîne-i Münevvere’nin sıkıntılarına sabrederse ben ona kıyâmet günü şefâatçi ve şâhit olurum.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 1 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  

RESÛLULLAH’IN KOMŞULARINI SEVMELİYİZ


Medîne-i Münevvere ahâlîsi Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) komşularıdır. Âsî ve günahkâr olsalar bile haklarına riâyet edilmelidir. Komşuluk hukûku önceden olduğu gibi devam eder. Kâinâtın Sultanı Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri:
“Hz. Cebrâil komşu hakkını gözetmek husûsunda bana o kadar tavsiye etti ki komşularımı bana vâris kılacak zannettim!” buyurdular.
Böyle olunca Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinin komşuları hakkında münâsip olmayan sözler söylemekten korkmalıdır. Medîne ehlinden bir adam İslamiyet üzere kalır ve îmân ile rûhunu teslim etmiş olur ise Peygamberimizin ona şefaat edeceği “… Ben orada (Medîne’de) vefât edenlere şefâat ederim.” hadîs-i şerîfi ile sâbittir. Onun için Medîne-i Münevvere sâkinlerini sevmek ve her nerede tesâdüf olunsa onlara hürmet ve ikrâm etmek lâzımdır. Onların haklarına riâyet etmek Peygamber Efendimiz hazretlerine ta’zîm etmektir.
Bu sırra mazhar olmak için bütün Müslüman devletler zamanlarında Mekke-i Mükerreme ve Medîne-i Münevvere’ye fevkalâde hürmet ve ahâlîsinin haklarına son derece riâyet etmişlerdir. Bu maksatla nice hayır eserleri yaptırmışlardır.
Osmânlı Sultanları ise bu hususta daha büyük bir gayret göstermişlerdir. Sultan Abdülmecid Han hazretleri zamanında ise Mescid-i Nebevî binâsı fevkalâde dikkat ve i’tinâ ile on iki senede gâyet sağlam ve sanatkârâne olarak yeniden inşâ edilmiştir. Rahmetullâhi aleyhi rahmeten vâsiaten.

NÜKTE: Kendisi nereden girecek?
Câhil bir muallim, dershânesinin kapısı üzerine, “Câhiller bu kapıdan giremez” diye bir levha asmış.
Muallimin cehâletini bilenlerden biri, levhayı okuyunca:
“Acaba kendisi nereden girecek?” demiş.
Hicrî: 1 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder