10 Şubat 2015 Salı

UBÂDE BİN SÂMİT’İN (R.A.) İRTİHÂLİ



َالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلَّى الضُّحَى رَكْعَتَيْنِ لَمْ يُكْتَبْ مِنَ الْغَافِلِينَ، وَمَنْ صَلَّى أَرْبَعًا كُتِبَ مِنَ الْعَابِدِينَ، وَمَنْ صَلَّى سِتًّا لَمْ يَلْحَقْهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ ذَنْبٌ. (كنز)
" كيم دُحا ( قوشلق ) نمازنى إيكى ركعت قلارسه غافلردن يازلماز كيم دورت ركعت قلارسه عابدلردن يازلر كيم ده آلطى ركعت قلارسه او كونده اونه كوناح أرشمز ."

Kim duhâ (kuşluk) namazını iki rek’at kılarsa, gâfillerden yazılmaz. Kim dört rek’at kılarsa, âbidlerden yazılır. Kim de altı rek’at kılarsa, o günde ona günâh erişmez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 17 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  

HZ. UBÂDE BİN SÂMİT’İN (R.A.) İRTİHÂLİ


Peygamber Efendimizin Ashâbından ve Ensâr’dan olan Ubâde bin Sâmit hazretleri vefât edeceği vakit döşeğinin evin avlusuna çıkarılmasını emretti. Sonra bütün köle ve hizmetkârlarının, komşularının ve ahbâbının toplanmasını istedi.
Hepsi yanına toplandıktan sonra dedi ki:
“Muhakkak şu günümü, dünyada geçirdiğim son gün ve âhiret gecelerimden ilki olarak görüyorum. Bilmiyorum, belki elimle yahut dilimle sizi üzmüş olabilirim. Ubâde’nin nefsi kudretinde olan Allâh hakkı için bu, kıyâmette kısâsı îcâb ettirir. Şimdi rûhum bedenimden ayrılmadan önce sizden hanginizin üzerimde böyle bir hakkı varsa hemen benden hakkını almasını her birinizden ısrarla istiyorum.”
Orada bulunanlar:
“Sen ancak bizim için bir baba ve terbiye edici hoca idin” dediler. Birisi de:
“Hiçbir hizmetkâra aslâ kötü söz söylemediniz.” dedi.
Bunun üzerine:
“Haklarınızı bağışladınız mı?” deyince “Evet” dediler. O da:
“Allâh’ım şâhid ol” dedi…

MUTFAĞIMIZ: Islak Kek (5 kişilik)
Malzemeler:

  • 3 yumurta,
  • 1,5 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı zeytin yağı,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 paket kakao, vanilya ve kabartma tozu (25 gr).
Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Kakao, yağ ve süt ilâve edilip karıştırılır. Karışımın 1 bardağını ayırıp, kalan kısma vanilya, kabartma tozu ve un eleyerek eklenip karıştırılır. Yağlanan fırın kabına hamur konulur ve 170 derece ısıtılmış fırında 35-40 dk. pişirilir. Keki fırından çıkardıktan sonra daha önce ayırılan 1 bardak karışım kekin üzerine dökülür ve soğuması beklenir. Üzerine hindistancevizi veya fındık ilâve edilebilir.
Hicrî: 17 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder