19 Mart 2015 Perşembe

İNSAN RABB’İNİ BİLMEK İÇİN YARATILDI



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لا يَجْتَمِعُ الْإِيمَانُ وَالْكُفْرُ فِي قَلْبِ امْرِئٍ وَلا يَجْتَمِعُ الصِّدْقُ وَالْكَذِبُ جَمِيعًا وَلا تَجْتَمِعُ الْخِيَانَةُ وَالأَمَانَةُ جَمِيعًا. (حم)
" بركمسنيك قلبنده إيمان وكفر برآراده بولونماز . دوغرى ويالان ده بر آراده بولنماز  ( أمانته ) حيانت و أمانت ( رعايت ) ده بر آراده بولنماز ."
Bir kimsenin kalbinde iman ve küfür bir arada bulunmaz, doğru ve yalan da bir arada bulunmaz, (emânete) hıyânet ve emânet(e riâyet) de bir arada bulunmaz.
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 28 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  

İNSAN RABB’İNİ BİLMEK İÇİN YARATILDI


Allâhü Teâlâ, Tîn sûresi, 4. Âyet-i kerîmesinde -meâlen- “Biz insanı en güzel bir sûrette (ahsen-i takvîm üzere) yarattık.” buyurdu.
İnsan gerek fizikî ve cismanî bakımdan, gerek ahlâk ve maneviyat itibariyle ruhanî bakımdan en güzel bir kıvama erebilecek, en güzel bir sûrette yaratılmıştır.
İnsanın güzelliği Hâlık’ını, yaratıcısını ve onun en güzel olan kemal sıfatlarını tanıyıp onun ahlâkı ile ahlâklanmasındadır. İnsan ilk doğuşunda bu kıvamda değildir. Ancak bu kemale, bu güzelliğe erebilmek kabiliyeti ile yaratılmıştır.
İnsan akıl, fikir, konuşma, çalışıp kazanma ve olgunlaşmaya muktedir olmak gibi birçok şerefli vasıf ile diğer hayvanlardan ayrılan ve onlardan üstün bir varlıktır. Cenâb-ı Hak melekleri akıl ve ruh ile yaratmış, hayvanları şehvetle beraber akıldan nasipsiz olarak yaratmıştır. İnsanları ise akıl cihetinden meleklere; şehvet ve tabîat bakımından hayvanlara benzer olarak yaratmıştır.
İnsanlardan nefsi ile mücadele ederek aklını şehvetine gâlib getiren ve Allâh’ın birliğini itiraf edip rızâsını kazanmaya çalışan kimse bu gayreti sebebiyle meleklerden üstün olur. Eğer şehveti aklına galib gelip Allâh’ın rızasından uzak düşerse:
“Celâlim hakkı için cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların öyle kalbleri vardır ki onlarla anlamazlar ve öyle gözleri vardır ki onlarla görmezler ve öyle kulakları vardır ki onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibi hatta daha şaşkındırlar. İşte bunlar hep o gâfillerdir.” meâlindeki (A’raf sûresi, 179.) âyet-i kerîmesinde buyrulduğu üzere hayvanlardan daha zelil ve rezil sayılırlar.
Hâlbuki Allâhü Teâlâ, dünya ve ahireti insanlar için insanları da kendisini bilmeleri için yaratmıştır.
Hicrî: 28 Cemâziyelevvel 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder