29 Haziran 2015 Pazartesi

ÇOCUKLAR VE NAMAZ



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ...وَهُوَ شَهْرُ الصَّبْرِ، وَالصَّبْرُ ثَوَابُهُ الْجَنَّةُ، وَشَهْرُ الْمُوَاسَاةِ وَشَهْرٌ يُزَادُ فِي رِزْقِ الْمُؤْمِنِ. (كنز)
" رمضانى شريف صبر آيدر . شعبانين ثوابى جنت در  بايلاشمه آيدر . رمضان آينده مؤمنلرين رزقى آرتار ."
“Ramazân-ı Şerîf, sabır ayıdır. Sabrın sevâbı cennettir. Paylaşma ayıdır. Ramazan ayında mü’minlerin rızkı artar.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:12 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 

ÇOCUKLAR VE NAMAZ


Namaz, akıllı ve bâliğ (ergen) olan her Müslüman için bir farz-ı ayındır. Mümeyyiz (hayrı-şerri ayırabilen) yedi yaşını bitirmiş Müslüman çocukları namaza teşvik etmek ise velileri üzerine bir vazifedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Çocuklarınıza yedi yaşını bitirince namaz kılmalarını emrediniz…” buyurmuşlardır.
Namaz Müslümanlıkta en büyük, en lüzumlu bir ibadettir. Namazın İslâm dininde ne kadar mühim ne kadar mukaddes bir ibadet olduğunu bu hadîs-i şerîf de pek güzel göstermektedir. İbadetlerimizi büyük nimet bilmeli, aile fertlerinin dindar, nezih bir hayata sahip olarak yaşamalarını temine çalışmalıdır.
Allâhü Teâlâ (meâlen):
“Hem ehline de namaz ile emret hem de kendin ona sabır ile devam eyle...” buyurmaktadır. (Tâhâ Sûresi, âyet 132)
Bu âyet-i kerime şöyle tefsir edilmiştir:
Ey Habîbim! Ailene, ehlibeytine veya sana tâbi olan ümmetine namaz kılmalarını emret, onlar da namaz ile mükelleftirler. Onlar da namaza devam etsinler. Ve sen de namaza devam et. Geçim işleri ile meşgul olmak gibi şeyler namaza mâni olmasın. Biz senin namazından istifade edecek değiliz, ondan faydalanacak olan yine sensin.
Bu âyet-i kerime nâzil olduktan sonra -bir müddet- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her sabah muhtereme kızı Hz. Fatıma (r.anhâ) ile damadı Hz. Ali’nin (k.v.) bulunduğu yere gider “haydi namaza” diye buyururdu. Binaenaleyh her Müslümanın kendi çoluk çocuğunu, akrabasını namaza teşvik etmesi lâzımdır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), ehl-i beytine bir sıkıntı gelse onlara namaz ile emreder ve bu âyet-i kerîmeyi okurlardı.
Hicrî:12 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder