11 Haziran 2015 Perşembe

HAZRET-İ EBÛBEKR’İN İSLÂMA BÜYÜK HİZMETLERİ



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   لَوْ وُزِنَ إِيمَانُ أَبِي بَكْرٍ بِإِيمَانِ أَهْلِ الْأَرْضِ لَرُجِّحَ بِهِمْ. (هب)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر" أبو بكرين إيمانى ير يوزى حالقنين إيمانى ايله طرطلسه ألبتته هبسندن آغر كلر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Ebûbekir’in imanı yeryüzü halkının imanı ile tartılsa elbette hepsinden ağır gelir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-îmân)
Hicrî: 23 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 

HAZRET-İ EBÛBEKR’İN İSLÂMA BÜYÜK HİZMETLERİ


Bütün Müslümanlar, Hazret-i Ebûbekir’e, “Sıddîk” unvanını vermekte ittifak ettiler. Zira Resûlullâh Efendimizi ilk önce o tasdik etmiş ve hiçbir zaman doğruluktan ayrılmamış, ondan hiçbir hata sâdır olmadığı gibi (dinin emirlerini icrâ ve îfâ etmekte) hiçbir kere de duraklamamıştır.
Hz. Ebûbekir (r.a.), Müslümanlıkta unutulmaz hatıralar bırakmıştır:
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), Miracı haber verdiği zaman bütün Mekkeliler inkâr etmiş; yalnız Hz. Ebûbekir (r.a.) tasdîk etmiştir. Âilesini ve çocuklarını terk edip Hz. Resûlullah ile hicret etti. Mağarada ve bütün yol boyunca onun maiyetinde bulundu.
Bedir gününde, Hudeybiye’de; Resûlullâh Mekke’ye girmeyi tehir buyurduğunda diğer sahabe tereddüde düştüğü zaman hepsine irşâd edici sözler söylemiştir.
Resûlullah (s.a.v.): “Bir kulu Allah, dünya ile âhireti seçmekte muhayyer kıldı” buyurduğu zaman, bunun Resûlullah’ın vefatına işâret olduğunu anlayıp ağlamıştır. Hz. Resûlullah’ın vefâtında -herkes hayret ve dehşet içinde iken- metânetini muhafaza etmiş ve onları teskin etmiştir.
Kendisine biat edildikten sonra Müslümanların işlerini hakkıyla îfâ etmiştir: Resûlullâh’ın hazırladığı Üsame bin Zeyd’in ordusunu -sahabenin Medine’de tutmasını istemelerine rağmen- Resûlullah’ın emrettiği Şam’a göndermeğe son derece ehemmiyet vermiştir.
Dinden dönenlerle harp hususunda Allah ona hakkı göstermiş o da Ashâb-ı Kirâm’ı irşâd etmiştir, mürtedler; dinden dönenler üzerine ordular sevketmiştir.
Şam’ın fethi için ordular göndermiştir.
En büyük faziletlerinden biri de Hazret-i Ömer’i Müslümanların başına halîfe bırakmasıdır. Böylece Allâhü Zü’l-celâl, Hz. Ömer’in devrini hilâfetin en iyi devirlerinden kıldı. Hz. Ömer İslâm dinini yüceltmiş ve Allâhü Teâlâ’nın İslâm dinini bütün dinlerden üstün kılacağı va’di tecelli etmiştir.
Hz. Ebûbekr-i Sıddîk’ın bunlardan başka sayılamayacak kadar çok menkıbeleri, faziletleri ve yaptığı büyük işler vardır. (Radıyallâhu anh) (Târîhu’l-Hulefa, İ. Suyutî)
Hicrî: 23 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder