15 Haziran 2015 Pazartesi

MESCİD-İ NEBEVÎ’NİN İNŞÂSI




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:    يَغْفِرُ اللهُ لِلْمُؤَذِّنِ مَدَّ صَوْتِهِ وَيَشْهَدُ لَهُ كُلُّ رَطْبٍ وَيَابِسٍ سَمِعَ صَوْتَهُ. (حم)
" ألله تعالى مؤزين سه سنين يتشدغى ير نسبتنده مغفرت أدر . سه سنى إشيتن ياش قورى نه وارسه هبسلى اونه ( قيامت كونون ده ) شاهتلك أدرلر ."
Allâhü Teâlâ müezzini sesinin yetiştiği yer nisbetinde mağfiret eder. Sesini işiten yaş kuru ne varsa hepsi ona (kıyâmet gününde) şahitlik ederler.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 28 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 

MESCİD-İ NEBEVÎ’NİN İNŞÂSI


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine-i Münevvereye hicret ettiklerinde ilk olarak orada bir mescid yaptırmışlardır. Mescid-i Nebevî’nin inşasına başlanacağı sırada Cebrâil aleyhisselam indi ve duvarlarının yedişer arşın yüksekliğinde olmasını, hiçbir tarafına nakış ve ziynet yapılmamasını ve harcın sade çamurdan ibaret bulunmasını tavsiye etti.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) bir taş alıp temele besmele ile koydular. Sonra Hazret-i Ebûbekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’ye sıra ile birbiri yanına taşlar koymalarını emir buyurdular. Bunun hikmetini sual edenlere:
“Bu zatların halifeliklerine işarettir” buyurdular.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), Kıble değiştirildiğinde Mescidü’l-kıbleteynde öğle namazını kıldıktan sonra Mescid-i Nebevîye teşrif buyurdular. Hemen Hazret-i Cebrail aleyhisselâm indi ve:
“Yâ Resûlallâh! Ben Beytullah ile Mescidiniz arasındaki ağaç ve taşları kaldırdım. Mescidinizin mihrâbını Beytullâh’a bakarak yerleştiriniz” dediler.
Resûlü Ekrem Efendimiz (s.a.v.) Beytullâh’ı görerek mihrâbın mevkiini bizzat tayin ettiler ve mihrab-ı şerifin Mîzâb-ı rahmeye (Altın Oluk’a) mukâbil olduğunu haber verdiler. Bu vak‘a Bedir gazâsından iki ay önce olmuştur.

RAMAZAN AYI İCTİMA‘I, RU’YET VE BAŞLANGICI

Hicrî Kamerî 1436 yılı Ramazan ayı ictima‘ı (16 Haziran Salı)  günü Türkiye yaz saati ile 17.05’dedir.
Ru’yet, ise (17 Haziran Çarşamba) Türkiye saati ile 05.12’dedir.
Hilâl’in görüldüğü yerler; Büyük Okyanus’un güney kısımları, Avustralya kıtasının tamamı, Hint Okyanusu, Güney Afrika, Zambia, Malavi, Madagascar, Vietnam, Tayland, Myanmar.
Hilâl; Türkiye, Mısır, Cezayir, Tunus, Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’den de ilerleyen saatlerde görülebilecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 18 Haziran Perşembe günü de Ramazan ayının 1. günüdür.
Hicrî: 28 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder