15 Haziran 2015 Pazartesi

NAMAZ ve İMSAK VAKİTLERİ HAKKINDA



صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   مَنْ أَتَى فِرَاشَهُ وَهُوَ يَنْوِي أَنْ يَقُومَ يُصَلِّي مِنَ اللَّيْلِ فَغَلَبَتْهُ عَيْنَاهُ حَتَّى أَصْبَحَ كُتِبَ لَهُ مَا نَوَى وَكَانَ نَوْمُهُ صَدَقَةً عَلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ عَزَّ وَجَلَّ. (ن)
" بركمسه كجه قالقب ( نافله ) نماز قلمق تيتيله ياتار فقط اويقوصو كليب ده قالقه مازسه نيت اتتغى نمازين ثوابى اونه يازلر . اويقوصوده الله تعالى طرافندان كنديسينه صدقه اولراق إحسان اولونور ."
Hicrî: 27 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 

NAMAZ ve İMSAK VAKİTLERİ HAKKINDA


Muhterem okuyucularımız; takvimimizdeki namaz vakitleri Hanefî mezhebinin içtihatlarına dayanmaktadır. Fıkhî esaslara göre hesaplama yapılırken arz derecesi (enlem), tûl (boylam), saat dilimi, yükseklik, arazi genişliği gibi birçok astronomik, klimatolojik ve jeolojik unsurlar kullanılmaktadır.
Bir yerin namaz vakitlerinin doğru olarak hesaplanabilmesi için sadece “geometrik değerler” değil, fıkhî ölçülere uygun olan “görülen değer” neticeleri esas alınmıştır. Mesela, güneşin doğuş-batışı için ‘geometrik doğuş-batış’ değil, çıplak gözle gözlenebilen ‘görülen doğuş-batış’ asıldır. Sadece geometrik değerlerin hesaplanması ile elde edilen değerler -bunların sapmasına sebep olan pek çok unsurdan dolayı- gerçek değerleri karşılayamamaktadır. Bu sebeple İslâm âlimleri bazı zarurî tedbirler almışlardır. Bu tedbirlere; düzeltmelere “Temkin” adı verilmektedir. Temkin, daha ihtiyatlı olmak için yapılmış bir düzeltme değil, fıkhî olarak yapılması zarûrî bir düzeltmedir. Bu düzeltmeler neticesinde ortaya çıkan değerler fıkhî ölçülere uygun hale gelmiş olur. Binaenaleyh temkinsiz vakitlerin kullanılması mahzurludur.
Temkin ve diğer ilmî yollarla, sapmaları zarûrî olarak düzeltilmiş vakitler, asırlardan beri İslam âleminde kullanıldığı gibi Türkiye’de de 1982 yılına kadar -Diyanet dâhil- bütün takvimlerde kullanılmıştır. Fazilet takvimi hâlen bunu kullanmaya devam etmektedir.
Bu sebeple Müslümanlara:
Takvimimizde verilen vakitlere riayette titizlik göstermelerini,
Namazlarını vaktin sonuna kadar geciktirmemelerini,
Oruca başlarken takvimimizdeki imsak vaktine riâyet etmelerini,
Sabah namazını ise imsak vaktinden en az 20 dakika sonra kılmalarını tavsiye ediyoruz. Daha erken kılınması isabetli olmaz.
Daha fazla bilgi için lütfen takvimimizin arkasındaki izahlara bakınız.
Hicrî: 27 Şaban  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder