1 Haziran 2015 Pazartesi

SULTAN ABDÜLAZİZ HAN’IN HAL’İ



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:    مَلْعُونٌ مَنْ ضَارَّ مُؤْمِنًا أَوْ مَكَرَ بِهِ. (ت)
" مؤمنه ضرار ورن وه اونى آلداتان اللهيك رحمتندن اوزاقتر ."
Mü’mine zarar veren ve onu aldatan, Allâh’ın rahmetinden uzaktır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 12 Şaban  1436   Fazilet Takvimi  

SONUN BAŞLANGICI: SULTAN ABDÜLAZİZ HAN’IN HAL’İ


Sultan Abdülaziz Han’ın tahttan indirilmesi üzerine eski sadrazamlarından Yusuf Kâmil Paşa, büyük bir teessür içinde Dolmabahçe Sarayı’na geldi ve nâzırların bulunduğu salona geçti. Rüştü Paşa, hemen kendisini selâmladı. Bu güne kadar karıncayı bile incitmeyen Yusuf Paşa, hiddetle: “İyi haltettiniz” dedi.
Rüştü Paşa da: “Paşa hazretleri” diye başladı ki, Yusuf Kâmil Paşa, sözünü kesti ve aynı yüksek sesle:
“Mazeret yoktur. Yetmiş senedir unutulan bir meş’ûm fiili hortlattınız; padişahı hal‘ ettiniz. Şahsî menfaatleriniz için devletin ve milletin menfaatlerini pâyimâl ettiniz (ayaklar altına aldınız). Bir de utanmadan devlet ve milletin adını kullandınız. Göreceksiniz, tez zamanda memleket dâhilinde ve haricinde ne fenalıklar zuhur edecektir.” dedi.
Darbenin öncülerinden Rüştü Paşa: “Fakat Paşa hazretleri...” diye söze girmeye teşebbüs etti. Kâmil Paşa bu sefer daha ağır bir üslûpla Rüştü Paşa’nın sözünü keserek:
“Paşa, yaptığınız iş şahsî garaz eseridir. Milletin tek ferdi, tek evladı sizin darbenize razı değildir. Size uyan birkaç menfaatperest, kindar, hain ve alçağı bulup bu işi yaptınız. Farz edelim padişahın kusuru vardı. İçinizden hanginiz bu kusurunu söyleyip düzeltmeye teşebbüs ettiniz? Vezirlik böyle işler içindir, boş yere rütbe taşımak için değildir. Padişaha bir şey teklif ettiniz de o kabul etmedi mi?” diyerek gerçekleri ortaya koydu.
Rüştü Paşa bu konuşma karşısında suçunu kabul ederek: “Efendim, benim bu işte belli başlı bir tesirim yoktur. Arkadaşlarımın inat ve ısrarlarına dayanmak mümkün olmadı.” deyince, Yusuf Kâmil Paşa bu sefer:
“Artık en meş’ûm fitneyi uyandırdınız. Göreceksiniz bundan sonra neler olacak. Devletin tarihinde hiçbir hal‘ işi yoktur ki, çok büyük belalara sebep olmamış olsun. Siyaset karmakarışık olacaktır, harp başlayacak ve çok kan dökülecektir. Elinizde madem padişahı tahtından edecek kuvvet vardı, bu kuvveti onu ıslah etmek için kullanamaz mıydınız?” dedi. (Bir Şehîd Sultan Abdülaziz Han, Çamlıca B. Y.)
Hicrî: 12 Şaban  1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder