19 Kasım 2015 Perşembe

MÜMİNLER ANCAK KARDEŞTİR


 

قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: طُوبَى لِلْمُخْلِصِينَ أُولَئِكَ مَصَابِيحُ الْهُدَى تَنْجَلِي عَنْهُمْ كُلُّ فِتْنَةٍ ظَلْمَاءَ. (فيض)
" عمللرينده إحلاصلى اولانلره مجده لر اولسون .  اونلر فتنهقرانلقلرينين آيدنلانديغى هدايت قندللرى در .
Amellerinde ihlâslı olanlara müjdeler olsun. Onlar fitne karanlıklarının aydınlandığı hidayet kandilleridir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 6 Safer  1437  Fazilet Takvimi 

“MÜMİNLER ANCAK KARDEŞTİR.”


Ehl-i Sünnet ve Cemaatten maksad:
• “…Peygamber size ne verirse onu alınız, nehyettiğinden sakının (almayın dediğini almayın, yapmayın dediğini yapmayın) ve Allah’dan korkun…” meâlindeki Haşir Sûresinin 7. âyetinde buyrulduğu üzere hareket etmektir.
• “Mümin erkeklerle mümin kadınlar birbirlerinin velileri, yardımcılarıdır. Onlar iyilikleri teşvik edip kötülükleri menederler…” meâlindeki Tevbe sûresinin 71. âyeti hükmünce vazîfesini memnuniyetle yapmaktır.
• “…Siz iyilik etmek, fenalıktan sakınmak hususunda birbirinizle yardımlaşın, günah işlemek ve başkasına saldırmak hususunda birbirinizi desteklemeyin. Allâh’a karşı gelmekten sakının! Çünkü Allâh’ın cezası çok şiddetlidir.” meâlindeki Maide sûresinin 2. âyetinin emri üzere yardımlaşmaktır.
• “…Bir de birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler.” meâlindeki Asr suresinin 3. âyetinin tavsiyesine sarılmaktır. Çünkü “Müminler ancak kardeştir.” (Hucurât s., â. 10)

BİTKİLERİN ÖLÜMÜ ZİKRİNİN BİTMESİYLEDİR

Bir üstâz, mürîdlerine içlerindeki bir garip dervişin mertebesini bildirmek ve ders vermek için:
“Eğer beni seviyorsanız şu sahraya çıkıp muhabbetinizin derecesini bildirecek kadar kır çiçeği getirin” demişti. Dervişlerin her biri çiçek toplayıp getirmişti.
O garip derviş ise kuru ve kokusunu yitirmiş bir çiçek getirip arzetti. Üstâzı:
“Sen beni bu kadar mı seversin? Baksana, kardeşlerinin her biri demet demet çiçekler getirdi” demesi üzerine:
“Efendim! Bendeniz de efendimizi severim. Lâkin her hangi bir çiçeği koparmak için davransam onun Hak Teâlâyı zikir ve tesbîh ettiğini apaçık görüp işitirdim. Zikir ve tesbîhlerine mâni olmamak için hiç birini koparmaya cesaret edemedim. Şu çiçek tesbîh ve tehlîlden kesilmiş ve sararıp kuruya kalmış olduğundan onu getirdim” dedi. (Eyüb Sabri Paşa, M. Haremeyn)
Hicrî: 6 Safer  1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder