31 Aralık 2015 Perşembe

CUMA GÜNÜ MÜSLÜMANLARIN BAYRAMIDIR




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمُ الْجُمُعَةِ فَأَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلَاةِ فِيهِ فَإِنَّ صَلَاتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ. (د)‏
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردل  "  أك فضيلتلى كونونوز جمعه كونودر اؤيليسه او كونده بانه جوقجه صلاوات اوقويونوز زيرا اوقودوغونوز صلواتينز بانه آرض اولونور  ."  
En faziletli gününüz Cuma günüdür. Öyleyse o günde bana çokça salevât okuyunuz. Zira okuduğunuz salevâtınız bana arz olunur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 13 Rabiulevvel  1437  Fazilet Takvimi

CUMA GÜNÜ MÜSLÜMANLARIN BAYRAMIDIR


Haftanın en feyizli, en mübarek günü olan Cuma günü Müslümanları cennetin saadetine erdirmek için toplanmaya davet eden bir bayram günüdür.
Ebû Hüreyre (r.a.):
“Yâ Resûlallâh, bu güne niçin Cuma ismi verildi.” dedim.
“Çünkü babanız Âdem’in tıyneti bu günde cem olundu.” buyurdular.
Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
 “Bana Cibrîl geldi, avucunun içinde beyaz bir ayna vardı. ‘Bu Cumadır.’ Sana ve senden sonra ümmetine bir bayram olması için Rabb’in bunu sana arz ediyor.’ dedi.Cuma günü biz -yani melekler- nezdinde günlerin efendisidir. Biz ona âhirete kadar yevmü’l-mezîd deriz.”
“Allâhü Teâlâ her Cuma günü altıyüz bin kişiyi ateşten azad eder.”
“Cuma günü vefat eden kimseye Allâhü Teâlâ şehid sevabı yazar ve onu kabir azabından korur.”
“Cuma günü günlerin efendisidir ve Allâhü Teâlâ katında Kurban ve Ramazan bayramlarından daha büyüktür.”
“Cuma gününden daha faziletli bir gün üzerine güneş ne doğar, ne de batar.”
“Sizin en faziletli gününüz Cuma günüdür. Âdem (a.s.) o günde yaratıldı, o günde vefat etti. Sûrun birinci ve ikinci defa üfürülmesi o günde olacaktır. Bu günde bana çok salevât okuyunuz. Zira salevâtlarınız bana arz olunur.” Ashâb-ı Kirâm:
“Yâ Resûlallâh! Toprak sizin mübarek bedeninizi yemiş olur. Siz bu halde iken bizim salevatımız size nasıl ulaşır.” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Muhakkak Allâhü Teâlâ peygamberlerinin cesedini toprağa haram kılmıştır (peygamberler kabirlerinde diridirler).” buyurdular.
Hazret-i Ka’b’dan (r.a.) rivayet olundu: Allâhü Teâlâ beldelerden Mekke’yi, aylardan Ramazan’ı, günlerden Cuma’yı faziletli kılmıştır.”
Hicrî: 13 Rabiulevvel  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder