7 Aralık 2015 Pazartesi

İÇKİ ZEHİRDİR VE HARAMDIR



َالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ فَقَلِيلُهُ حَرَامٌ. (ت)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولركى . " جوغو صارحوش أدن شيئك آزى ده حرام در ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 25 Safer  1437  Fazilet Takvimi 

İÇKİ ZEHİRDİR VE HARAMDIR


İnsanı öldüren veya aklını gideren bitkileri, vücudu zehirleyen veya herhangi bir suretle sıhhate zarar veren şeyleri yemek ve içmek haramdır.
İçki, öldürücü bir zehirdir, insanı tedrici bir surette; yavaş yavaş zehirler, mahveder.
İçki içen, tedrici olarak, yavaş yavaş intihara, kendini öldürmeye karar vermiş kimsedir. İntihar ise haramdır, günahtır.
İçki içenler, vücudunu zehirlemek, servetini, kıymetli vakitlerini yok yere zayi etmek suretiyle kendi hayatına, malına, şerefine zarar verirler. Bunlarla beraber ailesinin refah ve saadetine ve mensup olduğu cemiyetin nizam ve intizamına da zarar vermiş olurlar.
İçki, aile için zararlıdır: İçki yüzünden aile hayatında bir takım geçimsizlik yüz gösterir. Ailenin refahına harcanması lâzım gelen servetler, vakitler çok kere içki yolunda mahvolur. İçki yüzünden bir takım hastalıklar meydana gelir. Aile fertlerinin hayatına ve dünyaya gelecek çocuklarının vücutlarına tesir eder. Nesil cılız yetişir, aile saadeti söner, ocak yıkılır.
Cemiyet için zararlıdır: İçki ile hayatını mahveden, servetini elinden çıkaran bir kimse mensubu olduğu cemiyetin malını ve bünyesini tahrip etmiş olur.
İçkiye müptela olan bir ferd cemiyette âdâb ve ahlâka aykırı hareket ederek kötü bir örnek olur. Memleketin kanunlarına, nizamlarına aykırı hâdiselerin meydana gelmesine sebebiyet vermiş olabilir.
Bu gibi zararlı olan şeylerden kaçınmalıdır. Bunlardan kaçınmak, gerek fertlerin ve gerek cemiyetin saadet ve selâmeti için pek lâzımdır.
Hicrî: 25 Safer  1437  Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder