27 Ocak 2016 Çarşamba

ÇOK GÜLMEK KALBİ KARARTIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَإِيَّاكَ وَكَثْرَةَ الضَّحِكِ فَإِنَّهُ يُمِيتُ الْقَلْبَ وَالْقَهْقَهَةُ مِنَ الشَّيْطَانِ وَالتَّبَسُّمُ مِنَ اللهِ. (طب)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر : " جوق كولمكتن ساقن . زيرا جوق كولمك قلبى اؤلدورور . قاحقاحه شيطاندان ، تبسم الله تعالى داندر ."  ( يعنى شيطان قاحقاحه ي ، الله تعالى تبسمى سور .)    
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Çok gülmekten sakın. Zîrâ çok gülmek kalbi öldürür.Kahkaha şeytandan, tebessüm Allâhü Teâlâ’dandır.” (Yani şeytan kahkahayı, Allâhü Teâlâ tebessümü sever.
 (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 05 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi

“ÇOK GÜLMEK KALBİ KARARTIR”


Ebû Hureyre (r.a.) anlatıyor: Peygamberimiz (s.a.v.):
“Şu söyleyeceğim hasletleri (huyları, ahlâkları) benden kim öğrenip onlarla amel etmek ve amel edeceklere öğretmek ister” diye sorunca:
“Ben öğrenmek isterim, yâ Resûlallah” dedim. (Bir şey öğreteceği zaman âdeti olduğu üzere) elimden tuttu ve o beş hasleti bana saydı:
1- Haramlara (ve şüpheli şeylere) düşmekten sakın ki insanların en çok ibâdet edeni olasın.
2- Allâhü Teâlâ’nın sana verdiğine râzı ol ki insanların en zengini olasın.
3- Komşuna iyi davran ki kâmil bir mü’min olasın.
4- Kendin için sevip istediğini diğer insanlar için de iste ki kâmil bir Müslüman olasın.
5- Çok gülme. Zîrâ çok gülmek kalbi öldürür.” (S. Tirmizi)
Hz. Ömeru’l-Fâruk (r.a.) buyurdular:
“Çok gülenin heybeti az olur. Çok şaka yapan hafîfe alınır. Bir şeyle çok meşgul olan, o şeyle tanınır. Çok konuşanın hatası da çok olur. Hatası çok olanın hayâsı az olur. Hayâsı az olanın vera‘ı (şüpheli şeylerden korunması) az olur. Vera‘ı az olanın kalbi ölür. Kalbi ölene de cehennem ateşi haktır.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Konuşup da, insanları güldürmek için yalan söyleyene yazıklar olsun, yazıklar olsun, yazıklar olsun.” (S. Ebû Dâvûd)
İbrâhim en-Nehâî (rh.) şöyle buyurdu:
“Bir adam, yanında bulunan insanları güldürmek için bir söz söyler de, bu söylediğine Allâhü Teâlâ gadab ederse, Allâhü Teâlâ’nın gadabı o adamla beraber etrafındakilere de dokunur.
Bir adam da Allâhü Teâlâ’nın râzı olacağı bir söz söylerse, Allâhü Teâlâ’nın rahmeti o kimseyle beraber etrafındakilere de erişir.” (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî: 05 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder