27 Ocak 2016 Çarşamba

İNSANI ŞERRE GÖTÜREN YALANDAN SAKININ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ فَإِنَّ الْكَذِبَ مُجَانِبٌ لِلْإِيمَانِ. (حم)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر : " أى إنسانلر ! يالان سويلمكتن ساقننز . جونكى يالان إيمانه ضددر ."     
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Ey insanlar! Yalan söylemekten sakınınız. Çünkü yalan îmâna zıddır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 11 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi

İNSANI ŞERRE GÖTÜREN YALANDAN SAKININ


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Doğru olunuz. Çünkü (sözünde, işinde) doğru olmak insanı iyiliğe ve hayra götürür, iyilik de cennete götürür. Bir kimse doğrulukta devam eder ve doğruyu ararsa Allah katında sıddîklardan yazılır.
Yalandan da sakınınız. Zîrâ yalan insanı fücûra (şerre) sürükler, şer de cehenneme götürür. Bir kimse yalancılığa devam eder ve yalanı ararsa Allah katında yalancılar defterine yazılır.”
Hadîs-i şerîfte “Münâfığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, vaad ettiğinde va’dinden döner, emânet edildiğinde hıyânet eder.” buyurulmuştur.
Resûlullâh Efendimiz’e (s.a.v) “Yâ Resûlallâh! Mü’min korkak olur mu? diye soruldu. ‘Evet’ buyurdu. Mü’min cimri olur mu? diye sorulunca yine ‘Evet’ buyurdu. Mü’min yalancı olur mu? denilince ‘Hayır’ buyurdular.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Siz şu altı şeyi yapacağınıza söz verin ben de sizin cennete girmenize kefil olayım:
Konuştuğunuz zaman doğru söyleyin, verdiğiniz sözleri yerine getirin, size bir şey emânet edildiğinde riâyet edin (hıyânet etmeyin), nâmuslarınızı koruyun, gözlerinizi haramdan sakının ve ellerinizi haramdan koruyun.” buyurmuştur.
Huzeyfe bin Yemân (r.a.) şöyle dedi: “Bir kimse Resûlullah (s.a.v.) zamanında bir kelime söylerdi de münâfık olurdu. Ben bu gün o kelimeyi bir kimseden on defa duyuyorum.”
Bir kimse yalan söylese bu onun münâfıklığına bir delildir. Onun için Müslüman kendisini münâfıklık alâmetlerinden uzak tutmalıdır. Zîrâ bir kimse yalan söylemeyi alışkanlık edinirse Allah katında münafıklardan yazılır. Söylediği yalanın günahı ve o söze uyan kimselerin günahı da kendisine olur. (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî: 11 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder