27 Ocak 2016 Çarşamba

ŞEYH EDEBÂLÎ HAZRETLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا مَعْشَرَ مَنْ أَسْلَمَ بِلِسَانِهِ وَلَمْ يُفْضِ الْإِيمَانُ إِلَى قَلْبِهِ لَا تُؤْذُوا الْمُسْلِمِينَ وَلَا تُعَيِّرُوهُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا عَوْرَاتِهِمْ فَإِنَّهُ مَنْ تَتَبَّعَ عَوْرَةَ أَخِيهِ الْمُسْلِمِ تَتَبَّعَ اللهُ عَوْرَتَهُ وَمَنْ تَتَبَّعَ اللهُ عَوْرَتَهُ يَفْضَحْهُ وَلَوْ فِي جَوْفِ رَحْلِهِ. (ت)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر : "  أى دليله مسلمان اولوب إيمانى قلبنه إنميا كمسلر  !  مسلمانلره أزيت أتمين ، اونلرى عيبلاماين ، اونلريك أكسكلكلرنى عيبلرنى آراشترماين ، زيرا هركم مسلمان قردشنيك عيبلرنى آراشتررسه الله تعالى ده اونون عيبنى ميدانه جقرير .  الله تعالى عيبنى اورطايه جقرديغى كمسي أوينيك إجنده بله اولسه رزيل و رسواى أدر ."   
Ey diliyle Müslüman olup imanı kalbine inmeyen kimseler! Müslümanlara eziyet etmeyin, onları ayıplamayın, onların eksikliklerini, ayıplarını araştırmayın. Zîrâ her kim Müslüman kardeşinin ayıplarını araştırırsa Allâhü Teâlâ da onun ayıbını meydana çıkarır. Allâhü Teâlâ ayıbını ortaya çıkardığı kimseyi nihâyet evinin içinde bile rezil ve rüsvay eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvud)
Hicrî: 16  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  

ŞEYH EDEBÂLÎ HAZRETLERİ


Şeyh Edebâlî Hazretleri Osmanlı Devleti’nin mânevî mîmârı, Osman Gâzi’nin kayınpederi, şeyhi ve büyük İslâm âlimidir. Karamanoğulları topraklarında doğdu. Doğum târihi bilinmemektedir.
Şeyh Edebâlî Hazretleri, ilk tahsilini memleketinde yaptıktan sonra Şam’a gitti. Pek çok âlimden fıkıh, tefsir, hadîs ve diğer ilimleri tahsil etti. Tasavvuf yoluna girip mânevî kemâle, olgunluğa erdi. İrşâd için memleketine döndü. Bir rivâyette Baba İlyâs Horasânî’nin halîfelerinin ileri gelenlerindendi. Eskişehir yakınlarında bir köyde ikâmet eder, ilim öğretmekle meşgul olurdu. İslâm dünyâsında eskiden beri mevcud olan fütüvvet ehli ve Anadolu’da mühim bir tesiri olan ahîlerle irtibâtı vardı. Anadolu Selçuklu Devleti sultânı tarafından devletin Batı Anadolu sınırlarındaki Söğüt civârına yerleştirilen Kayı Boyu reîsi Ertuğrul Gâzi’nin oğlu Osman Gâzi, kendisini, ilim ve feyzinden istifâde için sık sık ziyâret ederdi.
Şeyh Edebâlî Hazretleri, kendi parasıyla Bilecik’te bir dergâh yaptırarak, gelen geçenlere, fakir ve muhtaçlara ikrâmda bulundu. Osman Bey de birçok defa burada müsâfir kaldı. Meşhur rüyâyı müsafir bulunduğu sırada bu dergahta görmüştür. Şeyh Edebâlî Hazretleri kızını Osman Gâzi ile evlendirdi.
Şeyh Edebâlî Hazretleri 1326 (H. 726) senesinde 125 yaşlarında iken Bilecik’te vefât etti. Bugün Bilecik şehrinin kurulduğu vâdînin sırtında olan dergâhının yanına defnedildi. Eskişehir’de de adına bir makâm türbe yapıldı. Vefâtından bir ay sonra Osman Gâzi’nin hanımı olan kızı Mal Hâtun, dört ay sonra da dâmâdı Osman Gâzi vefât etti.
Şeyh Edebâlî Hazretleri, Sultan Osman’ın hürmet ettiği, her hususta istişârede bulunup danıştığı en yakın yardımcılarından oldu. Osmanlı Devleti’nin inkişâfındaki payın büyük bir kısmının Şeyh Edebâlî Hazretleri gibi büyük zâtlara âit olduğunda hiç şüphe yoktur. (Osmanlı Tarihi, Çamlıca B.Y.)
Hicrî: 16  Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder