6 Ocak 2016 Çarşamba

SULTAN DORDÜNCÜ MEHMED HAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ نَزَلَ مَنْزِلًا ثُمَّ قَالَ أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ لَمْ يَضُرَّهُ شَيْءٌ حَتَّى يَرْتَحِلَ مِنْ مَنْزِلِهِ ذَلِكَ. (م)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردلر ." كم بر يرده قوناقلر و أعوذ بكلمات الله التامات من شر ما خلق  درسه اورادان آيرلنجيه قدار اونه هجبر شى ضرار وره مز ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kim, bir yerde konaklar ve ‘Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmâti min şerri mâ halak’ derse oradan ayrılıncaya kadar ona hiçbir şey zarar veremez.”
 (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 26 Rabiulevvel  1437  Fazilet Takvimi

SULTAN DORDÜNCÜ MEHMED HAN


Kânûnî Sultan Süleyman Han’dan sonra tahtta en fazla kalan sultan olan Dördüncü Mehmed Han, 19’uncu Osmanlı padişahı ve 83’üncü İslâm halîfesidir. Sultan İbrahim Han’ın oğludur. Edebiyâta ve târihe merakı olup; sohbet dinlemeyi sever, âlim ve şeyhlere hürmet ederdi. Beş vakit namazı cemaatle kılardı. İçkiyi şiddetle yasak edip imalâthânelerini kapattırdı; bid’atlerin kaldırılması için gayret etti.
Zamanında İstanbul’da Çınar Vakası denilen bir isyan oldu. Osmanlı Devleti bugünlerde biraz sıkıntılar çekti. Fakat bu hâdiselerden sonra kıymetli bir devlet adamı olan Köprülü Mehmed Paşa sadrazam oldu. O ve ondan sonra sadrazamlık yapan oğlu Fâzıl Ahmed Paşa devlet ve millete büyük hizmetler etmişlerdir. Köprülüler devrinde Osmanlı Devleti en geniş hudutlarına kavuşmuştu.
Sultan Dördüncü Mehmed Han devrinde, kıymetli ilim adamları ve sanatkârlar yetişti, her sâhada kıymetli eserler yazıldı. Seyyid Feyzullah, Ayşi Mehmed, Hibrî Ali, Ebü’l-Bekâ Eyyüb bin Mûsâ, Şuûrî Hasan Efendiler fıkıh, edebiyat, lügat ve diğer ilimlere âit kıymetli eserler yazdılar. Kâtib Çelebi ve Evliyâ Çelebi onun devrinde vefât eden âlimlerdendir. Dördüncü Mehmed devrinde inşâsı tamamlanıp ibâdete açılan Yeni Câmi, Osmanlı mimarisinin şâheserlerindendir. Eminönü’ndeki Yeni Câmî yanındaki Mısır Çarşısı, bu câmiye vakıf olarak yapılmıştır.
1687’de Osmanlı ordusunun Avusturya cephesinde yenilmesi üzerine çıkan isyanda tahttan indirilen Sultan Dördüncü Mehmed, 1693 târihinde vefât edinceye kadar Edirne’de ikâmet etti. Kabri, annesi Turhan Vâlide Sultan’ın Yeni Cami’deki türbesindedir. Rahmetullâhi aleyh. (M. Osmanlı Tarihi, Çamlıca B.Y.)
Hicrî: 26 Rabiulevvel  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder