27 Ocak 2016 Çarşamba

SULTAN ÜÇÜNCÜ MURÂD HAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِيَّاكَ وَقَرِينَ السُّوءِ فَإِنَّكَ بِهِ تُعْرَفُ. (الجامع الصغير)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر : "  كوتو آرقاداشدان ساقن . زيرا سن آرقاداشنله طاننرسيك ."   
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kötü arkadaştan sakın. Zîrâ sen arkadaşınla bilinirsin.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 06 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi

SULTAN ÜÇÜNCÜ MURÂD HAN


Sultan Üçüncü Murad Han Rahmetullâhi Aleyh, 12’nci Osmanlı sultanı ve Resûlullâh’ın halifelerinin 76’ncısıdır. 1546 senesinde İstanbul’da doğdu. İkinci Selîm Han’ın oğludur. İlimleri ecdâdı gibi devrin en büyük âlimlerinden mükemmel tahsîl etti. Arapça, Türkçe ve Farsça şiirleri vardır.
Murad Han, kuvvetli, iyi silah kullanabilen, aynı zamanda da halîm (yumuşak huylu) ve merhametli bir padişah idi. Tedbirli hareket eder, tebdîl-i kıyâfetle halk arasına karışırdı.
Yılın yedi mübârek gecesi olan Regâib, Mevlid, Mi’raç, Berât, Kadir, Ramazan ve Kurban bayramı gecelerinde minarelerde kandil yakılmasına ilk defa onun zamanında başlandı.
Âlimlere ve şeyhlere hürmet ederdi. Nakşî idi. Şeyh Şa‘bân-ı Velî, Şemseddin Sivâsî, Azîz Mahmûd Hüdâî asrının büyük şeyhlerindendir. Sultan Murâd Han aslâ büyük günah işlememiştir.
Tahta geçtiğinde 30 yaşında idi. En fazla Azerbaycan ve Horasan’ı elinde tutan ve devamlı Osmanlı ülkesine fitne salan Safevî şahına karşı harp etmek ile meşgul oldu. Vezîri Kıbrıs Fâtihi Mustafa Paşa’yı ve daha sonra Özdemiroğlu Osman Paşa’yı doğu seferlerine gönderdi. İranlılar’a karşı Çıldır, Koyungeçidi, Şamahı Meşaleler savaşı gibi pek çok zaferler kazanıldı. Tiflis ve Şirvan fetholundu. Gürcistan ve Dağıstan’da Kumuk ve Şamahı Osmanlı’ya bağlandı. 1590’da İran’ın talebiyle sulh imzalandı. Avrupa’da Lehistan (Polonya) Osmanlı himâyesine girdi, böylece Osmanlı nüfûzu Baltık denizine kadar dayandı. Fas’da Portekizlilere karşı Vâdisseyl zaferi kazanıldı.
Sultan Üçüncü Murad Han, 16 Ocak 1595’de vefât etti. Ayasofya Camii yanındaki pederi İkinci Selim Han’ın türbesinin bahçesine defnolundu. Saltanatı 20 sene 8 ay sürdü. Vefâtı üzerine Azîz Mahmûd Hüdâî’nin (k.s.) söylediği manzûme şöyle başlar:
Yalancı dünyaya aldanma yâ hû
Bu dernek dağılır, dîvân eğlenmez.
İki kapılı bir virânedir bu,
Bunda konan göçer, mihmân eğlenmez. (Mihmân: müsafir)
Hicrî: 06 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder