16 Mart 2016 Çarşamba

BİŞR BİN EL-BERÂ (R.A.)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَصْلَتَانِ لَا تَجْتَمِعَانِ فِي مُؤْمِنٍ اَلْبُخْلُ وَسُوءُ الْخُلُقِ. (د)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" إيكى حَصْلت ( وَصِفْ ) مؤمنده بولنماز : جمريلك و كوتو آحلاق ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İki haslet (vasıf) müminde bulunmaz: Cimrilik ve kötü ahlâk.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 04  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi

Ashâb-ı Bedir...............BİŞR BİN EL-BERÂ (R.A.)


Bişr bin Berâ‘ bin Ma‘rûr radıyallâhü anh Hazretleri Ensâr’dan ve Hazrec kabîlesinin Ubeydoğulları’ndandır. Akabe’de, Bedir ve Uhud’da bulunmuş; Hayber Gazâsı’nda Peygamberimiz’e (s.a.v.) getirilen zehirli koyundan yiyerek vefât etmiştir. Şöyle ki:
Hayber’in fethinde Resûl-i Ekrem’e (s.a.v.) bir Yahûdî kadın kurutulmuş koyun eti takdîm etti. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), bir parçasını biraz çiğneyip çıkardı ve: “Bundan yemeyiniz. Bu koyun zehirli olduğunu bana bildiriyor” diye buyurdu. Lâkin Berâ bin Ma‘rûr’un oğlu Bişr bir lokma yutmuş idi. Bişr dedi ki:
“Yâ Resûlallâh, ben koyundan ilk lokmayı aldığımda onu hissetmiştim. Lâkin onu sırf sizin yediğinizi beğenmemiş olmamak için ağzımdan atmadım.”
Resûl-i Ekrem (s.a.v.) hemen iki küreği arasından hacâmat ettirdi ve zehirin te’sîri savuştu. Peygamberimiz (s.a.v.) bundan sonra üç sene yaşamışlardı. İrtihâlinden önceki hastalıklarının da sebebinin bu zehir olduğunu bildirmişlerdi.
Ammâ Bişr Hazretleri pek ağır hasta düştü ve vefât etti.
O koyunu zehirleyen Zeyneb binti Hâris, huzûr-ı nebevîye getirildi ve “Bu hıyânete nasıl cüret ettin” diye soruldu. “Eğer hak peygamber isen kâr etmez ve eğer yalancı isen elinden kurtulmuş oluruz diye bu işe cesâret ettim ve şimdi hak peygamber olduğunu anladım ve sana îmân ettim” diye cevâb verdi. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) de onu salıverdi. Lâkin daha sonra Bişr Hazretleri’nin vârislerinin talebiyle kısâs olarak idâm edildi.
Bişr Hazretleri Ashâb-ı Kirâm’ın en iyi okçularından idi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Ey Selemeoğulları, sizin reisiniz kimdir?” diye sorduklarında:
“Ced bin Kays’dır. Lâkin biraz cimridir” demişler, “Cimrilikten fena hastalık olur mu? Hayır, sizin reisiniz beyaz yüzlü, kıvırcık saçlı Bişr bin Berâ’dır” buyurmuşlardı. Radıyallâhü anh.
Hicrî: 04  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder