2 Mart 2016 Çarşamba

EMÎR SULTÂN KUDDİSE SİRRUHÛ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُ الْبِقَاعِ الْمَسَاجِدُ وَشَرُّهَا الْأَسْوَاقُ. (فيض)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" مكانلريك أك خيرلسى مسجدلردر أك شرليسى ده جارشلردر ".
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mekânların en hayırlısı mescitlerdir, en şerlisi de çarşılardır.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 22  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi

EMÎR SULTÂN KUDDİSE SİRRUHÛ


Emîr Sultan Hazretlerinin ismi Muhammed bin Ali el-Buhârî’dir. Hicrî 770 (M. 1368) yılında Buhârâ’da doğdu. Henüz küçük yaşta iken kerâmetleri görüldü. Buhârâ âlimlerinin ve şeyhlerinin terbiyesi altında yetişti. Sonra Bursa’ya gelip yerleşti.
Şeyh Sadreddîn Konevî Hazretleri’nin Miftâhu’l-gayb kitabını kendi hattı ile yazıp Molla Fenârî’ye okudu. Molla Fenârî kitabın üzerine icâzetnâme yazdı.
“…Ve üzerine benden bir sevgi koydum…” meâlindeki (Tâhâ sûresinin 39.) âyet-i kerîmesinin sırrına mazhar oldu. Yıldırım Bâyezîd Han ve Bursa halkı kendisini çok severlerdi. Padişah, kızı Hundî Hâtun’u Emîr Sultan’a nikâhladı.
Osmanlı sultanları kerâmetlerini açıkça gördüklerinden kendisine son derece hürmet ederler, sefere çıkacaklarında kılıcı onun elinden kuşanıp duâsını alırlardı. Emîr Sultan Hazretleri, Yıldırım Bâyezîd Han, Çelebi Mehmed Han ve Murâd Han devirlerinde yaşadı. 833/1430 tarihinde Bursa’da vefât etti. Vefâtına “İntikâl-i Emîr” lafızları tarih düşürüldü.
Timur, Bursa’yı istîlâ ettiğinde askerleri halka eziyet verdi. Ahâlî Emîr Sultan’a gelip bu sıkıntının gitmesi için yardımını istediler. Müslümanlara dedi ki:
“Timur’un ordusunda eski elbiseler giymiş, şu kıyâfette bir demirci vardır. Varın, ona selâmımı söyleyin ve şimdiden sonra gitmenizi istiyor, deyin.”
Timur’un ordusunda o demirciyi bulup Emîr Sultân’ın selâm ve kelâmını ilettiler:
“İşittik ve itâat ettik, inşâallâh yarın gideriz” dedi.
Ertesi gün Timur askeriyle acele olarak oradan göçtü. (Şakâik Zeyli, Mecdî Efendi)
Hicrî: 22  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder