30 Mart 2016 Çarşamba

HZ. ÜMMÜ RÛMÂN BİNTİ ÂMİR (R. Anhâ)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِنِسَائِهِ وَلِبَنَاتِهِ. (هب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" سزيك أك خيرلنز حنملرينه و قزلرينه قرشى خيرلى اولاننزدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizin en hayırlınız hanımlarına ve kızlarına karşı hayırlı olanınızdır.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 19  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi

HZ. ÜMMÜ RÛMÂN BİNTİ ÂMİR (R. Anhâ)


Hz. Ebûbekir (r.a.)’ın zevcesi, Hz. Âişe ile Abdurrahman’ın anneleridir. Hz. Ümmü Rûmân, Peygamber Efendimiz’e kayınvâlide olma şerefine nâil olmuştur.
Kendisi Mekke’de ilk Müslüman olanlardandır.
Hz. Âişe vâlidemiz hicretlerini şöyle anlattı:
“Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) hicret ettiklerinde bizleri ve kızlarını geride bırakmıştı. Medîne-i Münevvere’ye yerleşince, Zeyd bin Hârise ve Ebû Râfi’i (r.anhümâ) iki deve ve 500 dirhemle Mekke-i Mükerreme’ye gönderdi. Hz. Ebûbekir de onlarla kölesi Abdullah bin Üraykıt’ı iki yahut üç deve ile gönderdi ve oğlu Abdullah’a vâlidem Ümmü Rûmân, ben ve kızkardeşim Esmâ’yı Medîne’ye getirmesini emretti. Resûlullâh Efendimiz’in kızları Fâtıma, Ümmü Gülsüm ve zevceleri Sevde binti Zem‘a, azadlısı Ümmü Eymen ile birlikte Mekke’den çıktık. Talha (r.a.) da hicret etmek üzere olduğundan Zeyd ve Ebû Râfi‘e katıldı.
Medîne-i Münevvere’ye geldiğimizde Resûlullâh (s.a.v.) mescidini ve onun etrafında evler bina ediyordu. O evlere âilesini yerleştirdi.”
Hz. Ümmü Rûmân sâliha bir hanım idi. Hicretin altıncı senesinde Resûlullâh’ın saâdet asrında vefât etti. Kabrine bizzat Resûl-i Ekrem (s.a.v.) tarafından konulmuştur.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.):
“Her kimi, Cennet hûrilerinden bir hanım görmek sevindirirse işte o Ümmü Rûmân’dır” buyurmuşlar cennet ehlinden olduğu müjdelenmiştir. Allah ondan râzı olsun.

Bilmeceler:

Tarlada biter, makine diker, her sabah senin yüzünü öper? (Havlu)
Kendi demirden, kuyruğu kendirden? (İğne)
Her şeyi içine alır, hiç içine girmez? (Ayna)
Hicrî: 19  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder