22 Mart 2016 Salı

KİTAPLARA ÎMÂN




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ قَرَأَ الْقُرْآنَ وَاسْتَظْهَرَهُ فَأَحَلَّ حَلَالَهُ وَحَرَّمَ حَرَامَهُ أَدْخَلَهُ اللهُ بِهِ الْجَنَّةَ وَشَفَّعَهُ فِي عَشْرَةٍ مِنْ أَهْلِ بَيْتِهِ كُلُّهُمْ قَدْ وَجَبَتْ لَهُ النَّارُ. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" قرآن كريمى اوقويوب اونى أذبرلين ، هلال قلديغى شيلرى هلال قبول أدن ، حرام قلدقلرنى ده حرام قبول أدن كمسي الله تعالى جنته قويار . آئله سندن – جهنمى حق أتمش اون كشى حقنده شفاعتنى ده قبول أدر ."
Kur’ân-ı Kerîm’i okuyup onu ezberleyen, helâl kıldığı şeyleri helâl kabul eden, haram kıldıklarını da haram kabul eden kimseyi Allâhü Teâlâ Cennet’e koyar. Âilesinden -Cehennem’i hak etmiş on kişi hakkında şefâatini de kabul eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 11  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi

İlmihal: KİTAPLARA ÎMÂN


Îmânın üçüncü şartı, Allâhü Teâlâ’nın Cebrâîl Aleyhisselam ile peygamberlerine hak dîni beyân için gönderdiği kitaplarına inanmaktır.
Sonra gelen kitap ve din ile evvel gelen kitap ve dinin hükmü tamam olmuştur. Kur’ân-ı Kerîm, diğer kitaplardan sonra Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm'a nâzil olduğundan diğerlerinin hükmü kalkmıştır. Ondan başkasını okumak ve hükmüyle amel etmek câiz değildir. Kur’ân-ı Kerîm’in hükmü kıyâmete kadar bâkîdir.
Kitaplar yüz dörttür. Dördü büyük kitaptır, yüzü suhuftur.
Kitaplar: Tevrat; Mûsâ Aleyhisselam’a, Zebur; Dâvûd Aleyhisselam’a, İncîl; Îsâ Aleyhisselam’a, Kur’ân-ı Kerîm; Peygamber Efendimiz Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’a nâzil olmuştur (indirilmiştir).
Suhuf (Sayfalar): On suhuf Âdem Aleyhisselam’a, elli suhuf Şît Aleyhisselam’a, otuz suhuf İdris Aleyhisselam’a, on suhuf İbrahim Aleyhisselam’a nâzil olmuştur. (Dürr-i Yektâ)

CENNET’İN KAPISI İLK KİME AÇILIR?

Kıyâmet günü olduğunda ilmiyle amel eden âlim, haccını zâyi etmeyen hacı, şehîd ve helâl kazandığı maldan zekât ve sadaka veren cömert cennetin kapısına getirilir. Cennete önce girmekte mücâdele ederler. Cebrâîl Aleyhisselam onlara sorar:
“Şehidliğin, haccın ve cömerdliğin sevabını kimden öğrendiniz?”
“Âlimlerden öğrendik” derler. Cebrâîl Aleyhisselam der ki:
“Öyle ise edebi gözetin ve size hayır öğreten hocanızı öne geçirin.” Sonra âlim der ki:
“Yâ Rabbi, ilmi ancak cömerdin ihsanları ve cömertliğiyle tahsil edebildim.” Allâhü Teâlâ:
“Âlim kulum doğru söyledi” buyurur. Cennetin kapısı önce cömerd için açılır.” (Hulâsatü’l-Ahbâr)
Hicrî: 11  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder