30 Mart 2016 Çarşamba

MÜSLÜMANLAR MUKADDESÂTA HÜRMET İLE MÜKELLEFTİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ شِرَارَ أُمَّتِي أَجْرَؤُهُمْ عَلَى صَحَابَتِي. (الجامع الصغير)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" اؤمتيميك أك شرليسى ، آصحابمه قرشى جرتكار اولان ، اونلره ديل اوزاتاندر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ümmetimin en şerlisi, Ashâbıma karşı cüretkâr olan, onlara dil uzatandır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 22  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi

MÜSLÜMANLAR MUKADDESÂTA HÜRMET İLE MÜKELLEFTİR


Allâh (c.c.) ile alakalı olan, dînî, mânevî kıymeti olan şeylere mukaddesât denir. Allâhü Teâlâ mukaddestir, onun bütün isimleri de mukaddestir. Bütün müslümanlar, mukaddesata son derece hürmet etmekle mükelleftir. Allâhü Teâlâ’nın kitapları, peygamberleri, velîleri mukaddestirler. Namaz, oruç vesair ibadetler birer mukaddes vazîfedir. İslam mâbetleri; mescitler, câmiler de mukaddes ve mübârek yerlerdir.
Mukaddesâta hürmet ve ta’zim etmeyen kimse, rûhu sönmeye başlamış, yüksek duygulardan mahrum kalmış, gâfil demektir.
Biz müslümanlar herhangi bir ibâdete veya hayırlı bir işe başlayacağımız zaman, besmele okuruz. Bir hadîs-i şerîfte; “Herhangi hayırlı bir işe Bismillah sözü ile başlanmazsa, o iş bereketsizdir.” buyurulmuştur.
Kur’ân-ı Kerîm veya bir âyet-i kerîme ele alınarak okunacağı zaman abdestli bulunmak lazımdır. Bu esnâda kıbleye yönelmeli, derli toplu ve hürmetli bir vaziyet almalıdır. Abdestsiz olan bir kimse Mushaf-ı Şerîf’i kılıfsız olarak eline alamaz. Mukaddes bir kitabı ancak temiz, nezih olan eller tutabilir. Okumaya Eûzü Besmele ile başlanır.
Kur’ân-ı Kerîm temiz yerlerde avret mahalleri örtülü ve Kur’ân-ı Kerîm’i hürmetle dinleyecek vaziyette bulunan kimselerin yanlarında açıkça okunabilir. Kirli, pis yerlerde veya avret mahalleri açık veya başka bir işle meşgul kimselerin yanında Kur’ân ayetleri sesli okunamaz, mekruhtur.
Okunan Kur’ân-ı Kerîm’e karşı hürmetli bir vaziyet almayacak kimselerin işitecekleri bir sesle, açıkça Kur’an okunması câiz değildir. Bu hal, Kur’ân-ı Kerîm’e -hâşâ- ihanettir ve dinlemeyip saygısızlık yapanlar mânen mesul olurlar.
Kur’ân-ı Kerîm’i, namazın haricinde okurken, ilim öğrenirken en güzel elbiseleri giyip kıbleye dönmek ona hürmet için müstehaptır.
Hicrî: 22  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder