16 Mart 2016 Çarşamba

PEYGAMBERİMİZ'İN VEDÂ HUTBESİ'NDEN -1-




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ يُوصِيكُمْ بِالنِّسَاءِ خَيْرًا فَإِنَّهُنَّ أُمَّهَاتُكُمْ وَبَنَاتُكُمْ وَخَالَاتُكُمْ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" شبهه يوقكى الله تعالى قدنلاره إيلكده بولنمانزى سزلره أمر و توصيه أدر .  جونكو اونلر ( يك بعضيلرى ) سزيك آنالرينز ، قزلرينز و تيزلرينزدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ kadınlara iyilikte bulunmanızı sizlere emir ve tavsiye eder.Çünkü onlar(ın bazıları) sizin analarınız, kızlarınız ve teyzelerinizdir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 26  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi

PEYGAMBERİMİZ'İN VEDÂ HUTBESİ'NDEN -1-


“Ey İnsanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedî olarak bir daha buluşamayacağım.
Ey İnsanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, ırzlarınız da böyle mukaddestir; her türlü taarruzdan korunmuştur.
Ashâbım! Yarın Rabb’inize kavuşacaksınız. Ve bu günkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız!
Sakın benden sonra eski dalâletlere dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız!
Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki, bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhâfaza etmiş bulunur.
Ashâbım! Kimin yanında bir emânet varsa onu sâhibine versin!
Fâizin her çeşidi lağvedilmiş (kaldırılmış)tır, ayağımın altındadır. Lâkin borcunuzun aslını vermek gerekir. Ne zulmediniz, ne de zulm olununuz. Allâh’ın emriyle, fâizcilik artık yasaktır. Câhiliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım fâiz de Abdülmuttalib oğlu Abbas’ın fâizidir!.
Ashâbım! Câhiliyet devrinde güdülen kan dâvâları da tamamen lağvedilmiştir. Kaldırdığım ilk kan dâvâsı da Abdülmuttalib’in torunu Rebîa’nın kan dâvâsıdır.
Ey İnsanlar! Kadınların haklarına riâyet etmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları Allâh’ın emâneti olarak aldınız. Ve onların nâmuslarını ve ismetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz! Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır…” (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi)
Hicrî: 26  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder