16 Mart 2016 Çarşamba

PEYGAMBERİMİZ'İN VEDÂ HUTBESİ'NDEN -2-




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِمَنْ تَحْرُمُ عَلَيْهِ النَّارُ قَالُوا: بَلَى يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ: عَلَى كُلِّ هَيِّنٍ لَيِّنٍ قَرِيبٍ سَهْلٍ. (حب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" كنديسينه جهنم عتشى حرام اولاجق كمسي سزه خبر وره يممى ؟ " بيوردى . ( آصحاب ) خبر ورين ، يارسول الله ، ده ديلر . " آغر باشلى ، يوموشاق حويلو ، إنسانلره لطفله ياقلاشان ، هركسه قولايلق كوسترن كشيدر " بيوردولر.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Kendisine cehennem ateşi haram olacak kimseyi size haber vereyim mi?” buyurdu. (Ashâb) haber verin, yâ Resûlallâh, dediler. “Ağır başlı, yumuşak huylu, insanlara lütufla yaklaşan, herkese kolaylık gösteren kişidir” buyurdular. 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i İbn-i Hibbân)
Hicrî: 27  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi

PEYGAMBERİMİZ'İN VEDÂ HUTBESİ'NDEN -2-

“Ey Müminler! Size bir emânet bırakıyorum ki, siz ona sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emânet Allah’ın kitabı Kur’ân’dır.
Ey Müminler! Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi muhafaza ediniz! Müslüman Müslümanın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Din kardeşinize âit olan herhangi bir hakka tecâvüz -gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olması müstesnâ- helâl değildir.
Ashâbım! Nefsinize de zulmetmeyiniz! Nefsinizin de üzerinizde hakkı vardır.
Ey İnsanlar! Cenâb-ı Hak, her hak sâhibine hakkını vermiştir. Vâris için vasiyete lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona âiddir. Zinâkâr için mahrûmiyettir. Babasından başkasına neseb iddiâ eden soysuz, yahud efendisinden başkasına intisâba kalkan nankör, Allâh’ın gazabına, meleklerin ve bütün Müslümanlar’ın ilencine (la’netine) uğrasın! Cenâb-ı Hak bu kabîl insanların ne tevbelerini ne de adâlet ve şahâdetlerini kabul eder.
Ey İnsanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne dersiniz!” diye sordu. Ashâb-ı Kirâm:
“Allâh’ın risâletini tebliğ ettin; risâlet vazîfeni îfâ ettin, bize vasiyet ve nasîhatte bulundun! diye şahâdet ederiz” dediler.
Resûl-i Ekrem mübârek şehâdet parmağını göğe doğru kaldırıp sonra da cemâat üzerine çevirip indirerek üç kere:
“Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab” buyurdu.
“Ey İnsanlar! Cenâb-ı Hakk’a hamd ve senâ, tekbir ve tehlil ettikten sonra derim ki:
Sizi, Allâh’ın kitabına bağlayan Peygamberinizin sözlerini iyi dinleyiniz ve ona itaat ediniz!
Hac ibâdetinizin bütün şeklini benden gördüğünüz gibi îfâ ediniz!
Öyle sanıyorum ki, ben bu seneden sonra bir daha haccedemem.” (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi)
Hicrî: 27  Cemaz,yelevvel  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder