22 Mart 2016 Salı

SON NEFESTE ŞEYTANIN HÎLESİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْمُؤْمِنَ مِنْ أَهْلِ الْإِيمَانِ بِمَنْزِلَةِ الرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ يَأْلَمُ الْمُؤْمِنُ لِأَهْلِ الْإِيمَانِ كَمَا يَأْلَمُ الْجَسَدُ لِمَا فِي الرَّأْسِ. (حم)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" الله تعالى ( مؤمن اولراق )  يتمش ياشنه اولاشانلرى سَوَرْ ، سكسن ياشنه اولاشانلره ده عذاب أتمز ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ (mümin olarak) yetmiş yaşına ulaşanları sever, seksen yaşına ulaşanlara da azâb etmez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Ebû Nuaym, Hilyetü’l Evliyâ)
Hicrî: 08  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi

SON NEFESTE ŞEYTANIN HÎLESİ


Mümin’in ruhu çıkarken susuzluğu artıp ağzı kurur. İşte o vakit şeytan bu hali fırsat bilip sevinir ve müminin yanına gelir. Elinde bir bardak buzlu su gösterir. 
Hasta harâretinin şiddetinden iştahla o bardağı isteyince, -Allah muhâfaza- dînini terk et de vereyim, der.
Mümin kabul etmeyince ayağı tarafına gelir. Bardağı ona karşı tahrik ederek iştahını artırır. Mümin yine suyu isteyince melun bu defa da -hâşâ- peygamber yalancıdır de, vereyim der.
Kâfirler bu melunca teklifleri kabul eder ve Allah muhâfaza îmânsız olarak âhirete gider. Müminler ise asla kabul etmezler.
Süfyân-ı Sevrî (rah.), geçmiş amellerinden ve son nefesten çok endişe edip ağlar ve:
“Ümmü'l-Kitab (Levh-i Mahfûz)’da şakî, olarak yazılmış olmaktan korkuyorum.
Son nefeste îmânsız gitmekten korkuyorum” derdi. (Dürerü’l-hisân, İmâm Suyûtî)
Şu duâyı sabah namazının sünneti ile farzının arasında en az üç defa okumaya devam eden kimseye son nefesinde îmânla gitmek nasîb olur:
“Yâ Hayyü Yâ Kayyûmü Yâ Zelcelâli ve’l-ikrâm, es’elüke en-tuhyiye kalbî bi-nûri ma‘rifetike ebeden yâ Allâhü, yâ Allâhü, yâ Allâhü, yâ bedî‘a’s-semâvâti ve'l-arz.” 

BEYİT:

Ey hâce tutuldu nefesin kabre de girdin
Bu âleme sığmam der idin şimdi ne dersin
        Sâmî (Vak’anüvîs Mustafa Bey)
(Ey efendi, nefesin bitti, kabre de girdin. Bu âleme sığmam diyordun. Şimdi ne dersin.)
Hicrî: 08  Cemaz,yelâhir  1437  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder