16 Mayıs 2016 Pazartesi

BERÂ BİN MA‘RÛR (R.A.)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: الْمُؤْمِنُونَ هَيِّنُونَ لَيِّنُونَ. (شهاب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" مؤمن لر ، آغر باشلى و يوموشاق حويلودورلر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mü’minler, ağırbaşlı ve yumuşak huyludurlar.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kuzâî, Şihâbü’l-Ahbâr)
Hicrî:   08  Receb  1437  Fazilet Takvimi

BERÂ BİN MA‘RÛR (R.A.)


Berâ bin Ma‘rûr radıyallâhü anh Hazretleri Ensâr’dan ve Hazrec kabîlesinin Ubeyd oğullarındandır. Birinci Akabe bey‘atinde Ensâr’ın temsilcileri olan on iki zâttan idi. O gece Resûlullâh Efendimiz’e (s.a.v.) bey‘at edenlerin birincisidir. Kendisi Benî Seleme’nin nakîbi (temsilcisi) idi.
Hayatta iken de vefat edince de Ka‘be-i Muazzama’ya dönenlerin birincisi Berâ (radıyallâhü anh)dır.
Hicretten önce Medîne’de iken -Ka‘be hakkındaki âyet nâzil olmadan önce- Ka‘be-i Muazzama’ya  dönerek namaz kılardı. Resûlullâh Efendimiz’in (s.a.v.) Beyt-i Makdis’e doğru namaz kıldığını işitince, Peygamberimiz’e (s.a.v.) hâlini arz edip ne yapması lâzım geldiğini sordu. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) Beyt-i Makdis’e dönmesi için haber gönderdi, o da emre itâat etti.
Berâ radıyallâhü anh, Resûl-i Ekrem Efendimiz’e (s.a.v.) bir sonraki sene hac mevsiminde Mekke’ye geleceğini va’d etmişti. Lâkin sonraki sene hac mevsiminden önce vefât etti. Vefâtı yaklaşınca kendisini Ka‘be-i Muazzama’ya döndürmelerini emretmiş ve: “Beni Ka‘be’ye çevirin, zîrâ ben Peygamberimiz’e (s.a.v.) ona geleceğime dâir vaadde bulundum” demiştir. Yüzü kıbleye çevirilerek defnolunmuştur. Böylece yüzü Ka‘be’ye doğru defnolunan ilk Müslüman olmuştur.
Hazret-i Berâ (r.a.), Peygamberimiz’in (s.a.v.) hicretinden bir ay önce vefât etmiştir. Malının üçte birini dilediği yere sarfetmek üzere Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) vasiyet etmişti. Resûlullâh Efendimiz malı kabul ettikten sonra onun oğluna vermiştir. Böylece malının üçte birini vasiyet edenlerin birincisi oldu.
Peygamberimiz (s.a.v.) Medîne-i Münevvere’yi teşrîf buyurduklarında Ashâb-ı Kirâm’la beraber onun kabrine giderek cenâze namazını kılmışlardır. Peygamberimiz’in bizzat cenâzesinde hazır bulunup namazını kıldığı ilk zat Es’ad bin Zürâre’dir. Kabirde iken üzerine ilk cenaze namazı kıldığı zat Berâ bin Ma‘rûr’dur. İlk gıyabi cenâze namazını da Necâşî üzerine kılmıştır. (Üsdü’l-Gâbe)
Hicrî:   08  Receb  1437  Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder