16 Mayıs 2016 Pazartesi

Îmânın Dördüncü Şartı: PEYGAMBERLERE ÎMÂN



عَنْ جُنْدُبِ بْنِ عَبْدِ اللهِ قَالَ:  كُنَّا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَنَحْنُ فِتْيَانٌ حَزَاوِرَةٌ فَتَعَلَّمْنَا الْإِيمَانَ قَبْلَ أَنْ نَتَعَلَّمَ الْقُرْآنَ ثُمَّ تَعَلَّمْنَا الْقُرْآنَ فَازْدَدْنَا بِهِ إِيمَانًا. (هـ)
جوندوب بن عبدالله ( رضى الله عنه ) ده دكى : " بز بيغمبر أفندمزيك ( صلى الله عليه وسلم ) ياننده كنج دليقانلى لر إيديك . قرآنى كريم دن اؤنجه إيمانى اؤكرندك ، صكره قرآنى كريمى اؤكرندك . او قرآنى كريم بزم إيمانمزى ( ك نورونو ) زيادلشتردى . "
Cündüb bin Abdullah (r.a.) dedi: “Biz Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) yanında genç delikanlılar idik. Kur’ân-ı Kerîm’den önce îmânı öğrendik, sonra Kur’ân-ı Kerîm’i öğrendik. O Kur’ân-ı Kerîm bizim îmânımızı(n nûrunu) ziyadeleştirdi.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   12  Receb  1437  Fazilet Takvimi

Îmânın Dördüncü Şartı: PEYGAMBERLERE ÎMÂN


Allâhü Teâlâ insanlardan nice kâmil zâtları seçerek peygamberlik şerefi ile şereflendirmiş onların elinde mûcizeler yaratmış ve her biri insanları Allâh’ın emrettiği dîne dâvet etmişlerdir.
Peygamberlerin tamamının nesepleri temiz, mübârek cisimleri her türlü ayıptan uzaktır. En güzel ahlâka sâhiptirler. Akıl ve rüşdleri kâmildir. Onların sünnetine uymak iki cihân saâdetine vesîledir.
Peygamberlik onlara sırf Allâhü Teâlâ’nın lütfu olarak verilmiştir, çalışmak ile elde edilemez.
Peygamberlerin elinde mûcizeler; yani insan tâkatinin üzerinde şeyler zuhûr etmiştir. Meselâ Hazret-i Mûsâ, Allâhü Teâlâ’nın emriyle asâsını bırakınca bütün halkın önünde büyük bir yılan olmuş; hemen sihirbazların bütün sihir âletlerini yutmuştur. Bunun üzerine sihirbazların tamamı îmâna geldiler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke-i Mükerreme’de işâret etmesiyle Allâh’ın izni ile ay ikiye ayrılmıştır.
Peygamberlerin mûcizelerine insaf gözüyle bakabilenler hemen îmâna gelmişlerdir.
Peygamberler hakkında bilinmesi vâcip olan sıfatlar beştir: Sıdk: Bütün sözlerinde doğrudurlar. Emânet: Hepsi emîndirler. Teblîğ: Hepsi Allâhü Teâlâ’dan kendilerine gelen emir ve nehiyleri, hükümleri ümmetlerine tebliğ etmiş, bildirmişlerdir. Fetânet: Kâmil akıl sâhibidirler. İsmet: Günah işlemezler.
Bütün peygamberlerin bu sıfatlarına inandıktan sonra şunlara inanmak da lâzımdır:
Bizim Peygamberimiz Muhammed Mustafâ (s.a.v.), insanların ve cinlerin tamamına gönderilmişdir ve dîni kıyâmete kadar bâkîdir. Bütün peygamberlerden üstündür. Hâtemü’l-enbiyâdır, ondan sonra peygamber gelmeyecektir. Kur’ân-ı Azîm onun en büyük mûcizesidir. İnsanlar ve cinlerin tamamı bir yere toplanıp en kısa sûresinin benzerini getirmek için bütün güçlerini harcasalar yine buna güç yetiremezler. Kur’ân-ı Kerîm, Allâhü Teâlâ’nın muhâfazasında olup dünya durdukça dâimâ okunacak ve amel olunacaktır. (Dürr-i Yekta Şerhi)
Hicrî:   12  Receb  1437  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder