16 Mayıs 2016 Pazartesi

PEYGAMBERİMİZ TARAFINDAN VERİLEN SALTANAT



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلَّى عَلَيَّ كُلَّ يَوْمٍ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ وَكُلَّ لَيْلَةٍ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ حُبًّا بِى وَشَوْقًا كَانَ حَقًّا عَلَى اللهِ أَنْ يَغْفِرَ لَهُ ذُنُوبَهُ تِلْكَ اللَّيْلَةَ وَذَلِكَ الْيَوْمَ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  بيوردلر :" كم بنى سورك و شوكله ، هر كوندز و كجه اؤجر كره صلوات اوقورسه او كجه و كوندوزده إشلديغى كوناحلرى باغشلاياجغنى الله تعالى وعد أتمشدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim beni severek ve şevkle, her gündüz ve gece üçer kere salevât okursa o gece ve gündüzde işlediği günahları bağışlayacağını Allâhü Teâlâ va’d etmiştir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   02  Şaban   1437  Fazilet Takvimi

PEYGAMBERİMİZ TARAFINDAN VERİLEN SALTANAT


Fâtih Sultan Mehmed Han zamanında Emir Buhârî hazretleri dervişleri ile otururken: “Saltanat Sultan Cem’e verildi” buyurdular. Birkaç ay sonra yine dervişleriyle otururken “Saltanat Cem’den alınıp Sultan Bâyezîd Han’a verildi” buyurdular. Mecliste hazır bulunan birisi önceki kelâmı nakledince şöyle buyurdu: “Resûl-i Ekrem Efendimiz’i gördüm, ‘Bir zâtın ısrârı ile saltanat Sultan Cem’den alındı, Sultan Bâyezîd Han’a verildi’ buyurdular.
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) verdiği saltanatın ne mertebe kuvvetli olduğunu anlamak için düşünmelidir.
Fâtih Sultân Mehmed Han’ın oğlu Cem, saltanat kendisine nasîb olmamasına üzülüp padişah olan kardeşi Sultan Bayezîd Han’a şu beyti gönderir:
“Sen bister-i gülde yatasın şevkile handân
Ben kül döşenem külhan-ı mihnette sebeb ne”
(Sen gül döşeğinde rahat içinde yatarken, niçin ben mihnet külhanının külleri içindeyim.)
Bâyezîd Han bu beyte şöyle cevap vermiştir:
“Çün rûz-i ezel kısmet olunmuş bize devlet
Takdîre rızâ vermeyesin, buna sebeb ne?
Hâccü’l-haremeyn’im deyu dâvâlar edersin
Ya saltanat-ı dünya için bunca taleb ne?”
(Ezelde takdîr-i ilâhî ile devlet bize nasip olmuşken kadere niçin râzı olmuyorsun. Hem Hacıyım dersin, dünya saltanatını böyle şiddetle niye arzuluyorsun.) (Tarih-i Saf)
BİLMECELER:
Doksan dokuz cemaat, iki müezzin, bir imam? (Tesbih)
Suya düşer ıslanmaz, yere düşer paslanmaz? (Işık)
Hicrî:   02  Şaban   1437  Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder