24 Ağustos 2016 Çarşamba

ÇÂRESİZLERE ÇÂRE OL Kİ SANA DA YARDIM OLUNSUN




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَعَلَّمُوا مَنَاسِكَكُمْ فَإِنَّهَا مِنْ دِينِكُمْ. (الجامع الصغير)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  ( بر بَدَوِيه )  بيوردلر ."    حجه عائد عبادتلرينزى اؤكره ننز .  زيرى او ، ديننزيك بر بارجه سيدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hacca ait ibâdetlerinizi öğreniniz. Zîrâ o, dininizin bir parçasıdır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   19  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 

ÇÂRESİZLERE ÇÂRE OL Kİ SANA DA YARDIM OLUNSUN


Bir padişah, yakalandığı hastalık yüzünden bir deri bir kemik kalmıştı. Hizmetçilerine gıptayla bakıyor, “Ne olaydı bunlar gibi sağlıklı olaydım da tek padişah olmayaydım.” diye hayıflanıyordu. Padişahın hizmetçilerinden biri dedi ki:
- Bu şehirde duâsı kabul olan yaşlı bir adam var. Onu huzûruna çağırsan da senin bu hastalığının iyileşmesi için duâ etse.
Padişah, ihtiyarı çağırtmak üzere en iyi hizmetkârlarını vazifelendirdi. Adam daveti kabul edip geldi. Padişah:
- Hastalığımın iyileşmesi için duâ ediniz. Umulur ki Allah duânız sebebiyle bana sağlık verir, dedi.
Gün görmüş ihtiyar zât, padişahı şöyle îkâz etti:
- Ey padişah! Allahü Teâlâ, adâletli padişahları sever ve onlara merhamet eder. Önce sen çâresiz kalmışlara acı ki Allah da sana merhamet etsin. Mazlumlar senin zindanlarında haksız yere çürürken benim duâmın sana ne faydası olacak? Halkına acımadıktan sonra nasıl huzur ve mutluluğa erişebilirsin? Önce günahların affolması için Rabbine yalvarmalısın.
Padişah bu sözleri duyunca bir hayli üzüldü, “Bu yaşlı adam doğru söylüyor. Doğruyu inkâr etmek bana yakışmaz.” diye düşündü. Zindandaki bütün mazlumların derhal salıverilmesini emretti. Yaşlı adam iki rekât namaz kıldıktan sonra padişahın iyileşmesi için şöyle duâ etti:
- Ey Rabbim! İsyânını ve kusûrunu itiraf edip hatasını anladığı için onu affeyle!
Henüz duâsını bitirmemişken, Allah’ın izniyle padişah iyileşiverdi. Ayağı bağdan kurtulmuş tavus gibi neşelendi. Sevincinden bütün hazinesini ihtiyarın ayağına saçtı. Yaşlı zat, o incilerin hiçbirine bakmadı, hepsini elinin tersiyle geri çevirdi. Padişaha şöyle nasihatte bulundu:
- Ey padişah! Sakın bir daha zulüm yapma ki hastalık da seni bir daha yakalamasın. Mademki bir kere yanlış yapıp yere düştün, bir daha düşmeyesin. Sözümü kulağına küpe yap: Düşen adam her seferinde yerinden kalkamaz. (Bostan’dan Seçmeler, Çamlıca B.Y.)
Hicrî:   19  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder