13 Ağustos 2016 Cumartesi

GIYBET, KARDEŞİNİ HOŞLANMAYACAĞI ŞEYLERLE ANMANDIR”



عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنِ الْغِيْبَةِ وَعَنِ الْاِسْتِمَاعِ إِلَى الْغِيْبَةِ. (مجمع)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) ، غيبت أتمي و غيبتى دنلمي ياساقلادى ."
İbn-i Ömer (r.anhümâ) buyurdu ki: “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), gıybet etmeyi ve gıybeti dinlemeyi yasakladı.” 
(Hadîs-i Şerîf, Mecmau’z-Zevâid)
Hicrî:   18  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

“GIYBET, KARDEŞİNİ HOŞLANMAYACAĞI ŞEYLERLE ANMANDIR”


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Gıybetin ne olduğunu bilir misiniz?” buyurunca Sahâbe ‘Allâh ve Resûlü daha iyi bilir.’ dediler. Buyurdu ki: ‘Din kardeşin hakkında onun hoşlanmayacağı şeyler söylemendir.’ ‘Söylediklerim onda varsa?’ diye sorulduğunda,
“Onlar din kardeşinde varsa gıybet etmiş olursun. Şâyet onda yoksa iftirâ etmiş olursun.” buyurdular.
Falanın elbisesi kısa veya uzun demek dahi gıybettir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
Mîraca çıkarıldığım gece bir topluluğa rastladım. Sağlarından sollarından etleri kesiliyor, sonra da kendilerine yediriliyordu. Kendilerine “Dünyada kardeşlerinizin etini yediğiniz gibi şimdi kendi etlerinizi yiyiniz.” deniliyordu.
Ben “Yâ Cebrâil! Bunlar kimlerdir?” diye sordum.
Cebrâil (a.s.) “Bunlar senin ümmetinden, insanların ayıp ve kusurlarını arayan, onları başkalarına söyleyen (gıybet eden)lerdir.” dedi.
Câbir bin Abdullah (r.a.) naklediyor: Resûlüllah (s.a.v.) zamanında kötü kokulu bir rüzgâr esti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Bazı münafıklar, Müslümanları gıybet ettiler. Bu kötü kokunun sebebi işte budur.” buyurdular.
Hikmet ehli bir zâta, ‘Resûlullah (s.a.v.) zamanında gıybetin kötü kokusu ortaya çıkıyordu. Fakat günümüzde bu koku ortaya çıkmıyor. Bunun hikmeti nedir?’ denildi. Şöyle cevap verdi: Günümüzde gıybet o kadar çoğaldı ki, burunlar o kokularla doldu, artık kötü koku belli olmuyor.
Bu şuna benzer: Derilerin işlendiği tabakhaneye ilk defa giren adam derilerin pis kokusundan orada duramaz. Hâlbuki oranın çalışanları, burunları o kokuyla dolup ona alıştığından bu kötü kokuyu hissetmezler. İşte günümüzde gıybet böyledir. (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî:   18  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder