10 Ağustos 2016 Çarşamba

SADAKA-İ FITIR (FİTRE) VÂCİPTİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الصَّدَقَةَ لَتُطْفِيءُ عَلَى أَهْلِهَا حَرَّ الْقُبُورِ وَإِنَّمَا يَسْتَظِلُّ الْمُؤْمِنُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِي ظِلِّ صَدَقَتِهِ. (هب)
محقق صدقه ، صاحبنيك قبر حرارتن سوندورور . و شبهسز كى مؤمن قيامة كونونده صده قسنيك كولكه سنده كولكله نجكدر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak sadaka, sâhibinin kabir harâretini söndürür. Ve şüphesiz ki mümin kıyamet gününde sadakasının gölgesinde gölgelenecektir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   27  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 

SADAKA-İ FITIR (FİTRE) VÂCİPTİR


Sadaka-i fıtır, Ramazân-ı Şerîf’in sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisâp miktârı (80.18 gr. altın veya aynı kıymette) bir mala sahip bulunan her Müslümanın vermesi vâcip olan bir sadakadır.
Sadaka-i fıtır, orucun kabul edilmesine, ölüm sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesîledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram neşesinden onların da istifâde etmelerine bir yardımdır. Sadaka-i fıtır, insânî bir vazifedir.
Her Müslümanın kendisi ve fakir olan küçük çocuğu için sadaka-i fıtır vermesi vâciptir.
Büyük çocuğunun ve zengin olan çocuğunun fitresi babasına vâcip değildir.
Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü fecr-i sâdıkın doğuşundan (sabah namazı vaktinin girmesinden) itibâren vâcip olur. Fakat fakirler, bununla bayram namazından evvel noksanlarını tedârik etsinler diye önce verilmesi menduptur.
Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü fecrin doğuşuyla vâcip olduğundan fecirden önce çocuk dünyaya gelse onun için de sadaka-i fıtır vâcip olur. Şâyet fecirden sonra doğarsa bir şey lâzım gelmez.
Bir kimse, büyük evlâdının fitrelerini onların izinleriyle verebilir.
Kendi âilesi, idâresinde bulunduğu takdirde -âdeten izin bulunduğundan- izinleri olmaksızın vermesi de kâfidir.
Bir kimse kendi fitresini, fakir olan eşine, anasına, babasına veya oğluna veremez.
Fitreyi bayram namazından sonraya bırakmak mekruhtur.
Müstehap olan, namazdan evvel verilmesidir.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Allâhü Teâlâ, sadaka-i fıtrı, oruç tutanı boş, faydasız ve çirkin sözlerden temizlemek ve fakirleri doyurmak için vâcib kıldı. Kim fitreyi bayram namazından önce verirse makbul bir sadaka-i fıtır olur. Bayram namazından sonra verirse diğer sadakalar gibi bir sadaka olur.”
Hicrî:   27  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder