22 Ekim 2016 Cumartesi

ÂLİMLER İKİ KISIMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ اِنْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ. (م)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      إنسان اؤلديغو زمان اونون عملى ( نيك ثوابى )  كسيلر ( يازلماز ) . آنجق اؤج شى خارجدر . صدقهء جاريه ( واقف كبى فايداسى دواملى اولان خير ) ، كندسندن فايدالانلان علم و كنديسينه دعاء أدن صالح أولات ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İnsan öldüğü zaman onun ameli(nin sevabı) kesilir (yazılmaz). Ancak üç şey hâriçtir: Sadâka-i câriye (vakıf gibi faydası devamlı olan hayır), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine duâ eden sâlih evlât.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim
Hicrî:   21  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 

ÂLİMLER İKİ KISIMDIR


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Bu ümmetin âlimleri iki sınıftır:
Birisi Allâhü Teâlâ’nın kendisine ilim verip de o ilmi insanlara öğreten, cimrilik yapmayan ve ilmi para ile öğretmeyendir. Bu kimseye denizdeki balıklar, karadaki hayvanlar, havada uçan kuşlar istiğfar ederler. Değerli ve şerefli olarak Allâhü Teâlâ’ya arz olunur ve resullere arkadaş olur.
Diğeri de Allâhü Teâlâ’nın kendisine ilim verdiği kişidir ki öğrendikleri ilmi Allâhü Teâlâ’nın kullarına öğretmekte cimrilik ederler, açgözlülük yapıp o ilmi para ile öğretirler. Bu kimsenin ağzına kıyâmet gününde ateşten gem vurulur.
Bir münâdî şöyle seslenir:
“İşte bunlar Allâhü Teâlâ’nın kendisine ilim verip de kullarına öğretmeyen, cimrilik edenlerdir. Açgözlülük yapıp o ilmi para ile sattılar. O kimse hesap görülüp bitinceye kadar böyle azab olunur.” (Mecmau’z-Zevâid)

SAĞLIĞIMIZ: 
Balık Alırken Neye Dikkat Etmeli?

Taze balığın gözleri parlak olur.
Derisi gergin ve parlak; eti sıkı ve esnektir.
Yosun ve deniz kokar.
Solungaçları kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk solar.
Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker, bayat balık suya atılınca dibe batmaz, ortada veya su üzerine yakın bir yerde kalır.
Taze balıklar buz ile soğutulur.
Son yıllarda kültür üretimi (yetiştirme) balıkların çeşidi ve üretimi çok artmıştır. Bunlarında başında çipura, levrek, alabalık gelmektedir. Denizde tabii olarak yetişen balıkları tercih etmelidir.
Hicrî:   21  Muharrem   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder